Dugoročna podrška

G7: Potpisana zajednička deklaracija: Sigurnosne garancije za Ukrajinu

Deklaracija također prepoznaje "potrebu za uspostavljanjem međunarodnog mehanizma za nadoknadu štete, gubitka ili ozljeda izazvanih ruskom agresijom".
Vijesti / Svijet | 12. 07. 2023. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice G7 potpisale su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi dugoročna sigurnosna i ekonomska podrška koju planiraju pružiti Ukrajini uslijed ruske invazije, kao i podrška za olakšavanje "reformske agende" koja će Ukrajini pružiti "dobro upravljanje neophodno za napredovanje ka euroatlantskim težnjama", navodi Guardian.

U deklaraciji se navodi kako će G7 podržati Ukrajinu:

  • Osigurati održive snage sposobne da brane Ukrajinu sada i odvrate rusku agresiju u budućnosti osiguranjem moderne vojne opreme, preko kopna, zraka i mora, razmjenom obavještajnih podataka i obukom ukrajinskih snaga.
  • Jačati ekonomske stabilnosti i otpornosti Ukrajine, uključujući napore za rekonstrukciju i oporavak, kako bi se stvorili uvjeti pogodni za promicanje ekonomskog prosperiteta Ukrajine, uključujući njenu energetsku sigurnost.
  • Pružiti tehničku i financijsku podršku za trenutne potrebe Ukrajine koje proizlaze iz ruskog rata, kao i omogućavanje Ukrajini da nastavi s provedbom efikasne reformske agende koja će podržati dobro upravljanje neophodno za napredovanje ka njenim euroatlantskim težnjama.

Kako navodi Guardian, u deklaraciji se također navodi da će u slučaju budućeg ruskog oružanog napada G7 pružiti Ukrajini brzu i trajnu sigurnosnu pomoć, uključujući modernu vojnu opremu i ekonomsku pomoć.

Deklaracija također prepoznaje "potrebu za uspostavljanjem međunarodnog mehanizma za nadoknadu štete, gubitka ili ozljeda izazvanih ruskom agresijom".

U zamjenu za ovu podršku, Ukrajina bi se obavezala na reforme "kako bi istaknula svoju posvećenost demokraciji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i sloboda medija", te bi "iznijela svoju ekonomiju na održivi put" i ojačala "demokratsku civilnu kontrolu nad vojskom".

Kopirati
Drag cursor here to close