Pomoć

U Ukrajinu stiže novo oružje, iz Rusije nove prijetnje

Objavljeno je i kako će se Francuska pridružiti Velikoj Britaniji u slanju projektila velikog dometa Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2023. u 13:05 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka će Ukrajini poslati novi paket naoružanja u vrijednosti od 700 milijuna eura, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius uoči NATO summita u Vilniusu u utorak.

''Njemačka će Ukrajini staviti na raspolaganje daljnjih 40 oklopnih transportera Marder, 25 Leopard I tenkova te nove sustave protuzračne obrane Patriot'', rekao je Boris Pistorius uoči odlaska u Vilnius.

Rusija upozorava

Osim ovog naoružanja, planirana je i isporuka veće količine streljiva, dronova kao i logističke opreme.

Njemački ministar obrane je rekao kako Njemačka, s obzirom na povećane potrebe NATO partnera, tjedno stavlja na raspolaganje i dva leta zračnih transportera.

Objavljeno je i kako će se Francuska pridružiti Velikoj Britaniji u slanju projektila velikog dometa Ukrajini. Potvrdio je to francuski predsjednik Emmanuel Macron, što bi ukrajinskim snagama omogućilo da gađaju rusku vojsku i logistiku duboko iza crta bojišnice.

S druge strane, Rusija je u utorak upozorila na "katastrofalne posljedice" za Europu ako rat u Ukrajini eskalira, u trenutku kada se čelnici NATO-a na samitu u Vilniusu pripremaju poslati "pozitivnu poruku" Kijevu u vezi njegovih budućih izgleda da uđe u Sjevernoatlantski savez.

Moskva tvrdi da je širenje NATO-a na istok bilo ključni faktor zbog kojeg je odlučila izvršiti invaziju na Ukrajinu prije gotovo 17 mjeseci. Kremlj je u ponedjeljak ponovno poručio da bi, kada bi Ukrajina ušla u NATO, to bila izravna prijetnja ruskoj sigurnosti na što bi jasno i odlučno reagirao.

Snažna poruka NATO-a

Ruski diplomati su rekli da se među saveznicima smanjuju razlike u stajalištima u pogledu težnji Ukrajine da uđe u NATO, premda neće biti pozvana u članstvo dok traje rat. Gavrilov je za RIA-u rekao: "I SAD i NATO shvaćaju da vrijeme ne radi za njih. Oni u Ukrajini gube".

Ukrajinska protuofenziva u Ukrajini, koja je počela prošli mjesec, napreduje sporije od očekivanog, no ukrajinska vojska rekla je u ponedjeljak da su njezine snage uhvatile "u zamku" ruske postrojbe u Bahmutu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je pak da će Ukrajina dobiti "pozitivnu i snažnu poruku" o svom putu prema članstvu u NATO-u.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close