Prijetnja Europi

Kremlj tvrdi da spašavaju nuklearnu elektranu u Zaporižju

Ukrajina i Rusija u utorak su se međusobno optužile za planiranje napada na najveću europsku nuklearku.
Vijesti / Svijet | 05. 07. 2023. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijetnja neke vrste ukrajinske sabotaže nuklearne elektrane Zaporižje u južnoj Ukrajini pod ruskom kontrolom velika je i poduzimaju se mjere da se ta prijetnja suzbije, priopćio je Kremlj u srijedu.

Ukrajina i Rusija u utorak su se međusobno optužile za planiranje napada na najveću europsku nuklearku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi posljedice takve sabotaže mogle biti katastrofalne.

"Situacija je prilično napeta jer doista postoji velika prijetnja sabotaže kijevskog režima, koja bi mogla imati katastrofalne posljedice", rekao je.

"Režim u Kijevu više puta je pokazao spremnost da učini bilo što. Stoga se poduzimaju sve mjere za suzbijanje takve prijetnje", istaknuo je, prenosi Hina.

Nije iznio dokaze koji bi potkrijepili tvrdnju o ukrajinskoj prijetnji.

Ruske snage prošle godine su preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporižji ubrzo nakon što su počele, kako je Moskva naziva, "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Obje strane su od tada redovito optuživale drugu za granatiranje oko elektrane i za rizik od velikog nuklearnog incidenta.

Ukrajinske oružane snage mogle bi pokušati napasti elektranu već u srijedu navečer, koristeći projektile i dronove, upozorio je u utorak na državnoj televiziji Renat Karča, savjetnik čelnika ruske agencije za atomsku energiju, Rosenergoatoma.

Ukrajinski glavni stožer, zauzvrat, napisao je u svome dnevnom izvješću da su ruske snage navodno postavile eksplozivne naprave na krov elektrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da je upozorio je francuskog kolegu Emmanuela Macrona na "opasne provokacije" Rusije oko nuklearne elektrane.

Kopirati
Drag cursor here to close