Prvi otvoreni homoseksualac šef vlade

Francuska dobila najmlađeg premijera

34-godišnji Gabriel Attal postao je najmlađi francuski i prvi otvoreni homoseksualac šef vlade.
Vijesti / Svijet | 09. 01. 2024. u 13:16 Fena
Macron names Gabriel Attal as France's new prime minister

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izabrao je u utorak Gabriela Attala za premijera pokušavajući dati novi zamah svom predsjedničkom mandatu, čime je 34-godišnjak postao najmlađi francuski i prvi otvoreni homoseksualac šef vlade.

Nakon nekoliko dana nagađanja, Macron je kasno u ponedjeljak prihvatio ostavku Elisabeth Borne (62), koja je odstupila s ostatkom vlade nakon što je na dužnosti bila manje od dvije godine.

Revizija dolazi uoči Olimpijskih igara u Parizu i izbora za Europski parlament ovog ljeta gdje Macronove centrističke snage rizikuju poraz od krajnje desnice pod Marine Le Pen.

Ovaj tjedan očekuje se šira rekonstrukcija vlade dok Macron nastoji izoštriti svoj tim za posljednje tri godine svog predsjedničkog mandata.

- Predsjednik republike imenovao je gospodina Gabriela Attala premijerom i zadužio ga da sastavi vladu - stoji u prioopćenju predsjednika, javlja France 24.

Attal je spreman donijeti veliku promjenu stila u ured premijera nakon Borne, koja je bila tek druga žena na čelu francuske vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close