Bliski istok

Turci upozoravaju - Događaji u regiji nagovještavaju da će rat u Gazi eskalirati u širi vrtlog

"Ne bi trebalo biti pogrešno vidjeti da ono što se dogodilo u Crvenom moru, Siriji i Iraku nagovještava da će se spirala rata u Gazi postupno pretvoriti u sve veći vrtlog", rekao je Fidan nakon susreta s hrvatskim kolegom Grlićem-Radmanom.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2024. u 14:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni događaji na Bliskom istoku ukazuju na to da tromjesečni rat u Gazi ide u nešto šire, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Ne bi trebalo biti pogrešno vidjeti da ono što se dogodilo u Crvenom moru, Siriji i Iraku nagovještava da će se spirala rata u Gazi postupno pretvoriti u sve veći vrtlog", rekao je Fidan na konferenciji za novinare nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom.

Fidan je ponovio stav Turske o ovom pitanju, a to je da ne može biti trajnog mira u regiji bez jednake sigurnosti i suvereniteta Palestinaca.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa za koji Tel Aviv kaže da je ubio 1.200 ljudi.

Najmanje 24.285 Palestinaca je od tada ubijeno, većinom žena i djece, a 61.154 je povrijeđeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Prema UN-u, 85 posto stanovništva Gaze je već interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

Kopirati
Drag cursor here to close