Generalni tajnik UN-a

Guterres još jednom pozvao na 'trenutni humanitarni prekid vatre' u Gazi

''Potreban nam je hitan humanitarni prekid vatre. Kako bismo osigurali da dovoljna pomoć stigne tamo gdje je potrebna. Da bi se olakšalo oslobađanje talaca'', kazao je.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2024. u 20:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u ponedjeljak na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Pojasu Gaze, jer su borbe između Izraela i Hamasa prešle 100-dnevnu prekretnicu.

''Potreban nam je hitan humanitarni prekid vatre. Kako bismo osigurali da dovoljna pomoć stigne tamo gdje je potrebna. Da bi se olakšalo oslobađanje talaca. Da se ugasi plamen šireg rata, jer što duže traje sukob u Gazi, to je veći rizik od eskalacije i pogrešnih procjena'', rekao je Guterres na konferenciji za novinare u New Yorku.

U međuvremenu je Hamas emitirao novi video u kojem navodno prikazuje mrtva tijela dva izraelska talaca, javio je AFP.

U nedostatku potvrde izraelskih vlasti, AFP ne pominje imena talaca za koje se tvrdi da se nalaze na video snimcima.

Na videu se navodno vidi i treća izraelska talkinja koja govori da su dvojica talaca "ubijeni u udarima IDF-a", referirajući se na zračne udare izraelske vojske. Ta informacija također nije mogla biti potvrđena. 

Otprilike polovica od 240 talaca koje je Hamas uzeo u svom upadu u južni Izrael 7. listopada 2023. godine pušteni su tijekom kratkotrajnog primirja u studenom, ali Izrael kaže da su 132 talaca i dalje u Gazi i da je 25 njih smrtno stradalo u zarobljeništvu.

Kopirati
Drag cursor here to close