Dok gura migrante na Poljsku, Bjelorusija prijeti i vojnim napadima
Kriza na granici geopolitička

Dok gura migrante na Poljsku, Bjelorusija prijeti i vojnim napadima

Vijesti / Svijet | 13. 11. 2021. u 08:25 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjelorusija je upozorila u petak da će "oštro odgovoriti" na svaki napad usmjeren protiv nje i upozorila na raspoređivanje brojnog vojnog sastava Poljske na poljsko-bjeloruskoj granici, usred migracijske krize

"Čini se da su naši susjedi na Zapadu, posebice Poljska, spremni pokrenuti sukob u koji bi željeli uvući Europu", izjavio je bjeloruski ministar obrane Viktor Krenin u video poruci.

Izvor fotografije: Twitter / Poljska vojska

"Bjeloruske vojne snage su spremne oštro odgovoriti na svaki napad", upozorio je. Tisuće migranata koji žele ući u EU su blokirane danima na granici između Bjelorusije i Poljske. Suočena s priljevom ljudi Poljska, članica Europske unije i šengenskog prostora, tamo je rasporedila oko 15.000 vojnika i podigla ogradu s bodljikavom žicom.

Bruxelles, koji optužuje Minsk da je organizirao ovaj migracijski priljev kako bi se osvetio za zapadne sankcije određene režimu Aleksandra Lukašenska, sada prijeti novima sankcijama koje bi mogle biti objavljene sljedećeg tjedna.

"Neprihvatljiv je jezik ultimatuma, prijetnji i ucjena", upozorio je Krenin. "Pokušaji da nas zastraše ili optuže bez temelja prisiljavaju nas da odgovarajuće reagiramo na tu situaciju", rekao je i dodao da bi "bjeloruske snage mogle jamčiti sigurnost zemlje, ako je potrebno i s glavnim strateškim saveznikom, Rusijom".

Ruska i bjeloruska vojska objavile su ranije u petak da provode zajedničku zračno-desantnu vježbu na zapadu Bjelorusije, blizu poljske granice. Bjelorusko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju da "taktička" padobranska postrojba dviju zemalja provodi vježbu u okolici Grodna.

Dodalo je da u vježbi sudjeluju ruski transportni zrakoplovi IL-76 i helikopteri bjeloruskih snaga. Ova kriza u istočnoj Europi sve više zabrinjava međunarodnu zajednicu i u četvrtak je bila na dnevnom redu izvanredne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti.

Kriza će potrajati

''EU mora biti spremna suočiti se s porastom broja migranata koji pokušavaju ući u blok s obzirom na to da će se dolazak mnogih s Bliskog istoka preko Bjelorusije nastaviti još dugo'', rekao je u petak direktor Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex Fabrice Leggeri.

Europska unija optužuje Minsk da je stvorio krizu kao dio "hibridnog napada" na blok tako što je distribuirao bjeloruske vize na Bliskom istoku, preveo migrante te ih poticao da ilegalno pređu granicu.

"Iz naše analize rizika možemo vidjeti da su svi čimbenici koji su pokrenuli ovu krizu još uvijek prisutni i da se stvari ne pomiču ili ne deeskaliraju... Moramo biti spremni suočiti se s ovom situacijom na duže vrijeme", rekao je Leggeri za Reuters.

Poljska granična straža priopćila je kako je u listopadu napravljeno više od 17.000 ilegalnih pokušaja prelaska granice, što je više nego dvostruko od broja pokušaja u rujnu, a tisuće migranata još uvijek kampiraju u blizini bjeloruske granice s Poljskom.

Poljska odbija dodatnu potporu u obliku Frontexovih graničnih policajaca, tvrdeći kako ima dovoljno velike vlastite granične snage za obavljanje tog posla. Vlada se suočila s kritikama jer nije dopustila Frontexu da pomogne u rješavanju krize.

Leggeri je rekao da, iako Frontex nije poslao ljude na teren kako bi podržao Poljsku usred eskalacije napetosti na njezinoj granici s Bjelorusijom, agencija raspravlja o dijeljenju dodatnih satelitskih snimaka s tom zemljom.

Također, planira pomoći Poljskoj da vrati migrante u njihove matične zemlje, poput Iraka.

Leggeri je istaknuo kako je kriza na granici geopolitička i da je Frontex operativna agencija. Rekao je kako je potrebna politička odluka kako bi se utvrdilo kakvu bi podršku mogle trebati zemlje poput Poljske.

Kopirati
Drag cursor here to close