Bliski istok

Erdogan Putinu: Izraelu se mora očitati lekcija

Erdogan je pozvao na slanje međunarodnih mirovnih snaga u regiju da pomognu u zaštiti Palestinaca.
Vijesti / Svijet | 12. 05. 2021. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o tenzijama u Gazi u Jeruzalemu, objavljeno je iz ureda turskog predsjednika, dok Ankara traži međunarodne mjere protiv Izraela.

Erdogan je, prenosi Srna, rekao Putinu da međunarodna zajednica "mora očitati lekciju odvraćanja Izraelu", dodajući da Ankara radi na tome.

Erdogan je, također, pozvao na slanje međunarodnih mirovnih snaga u regiju da pomognu u zaštiti Palestinaca. Ovaj prijedlog Turska iznosi od 2018. godine.

Izrael je izvršio zračne udare na Gazu, a Hamas i drugi palestinski militanti ispalili su više raketa na granicu i ovo je najgora razmjena vatre dvije strane u posljednjih nekoliko godina. U ovim sukobima ubijeno je najmanje 35 ljudi.

Prema podacima ministarstva zdravstva u Gazi ubijeno je više od 30 Palestinaca, a među njima žene i djeca, otkako su sukobi između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al-Aksi u istočnom Jeruzalemu eskalirali u razmjenu vatre.

Prema izraelskim izvorima, u palestinskim raketnim napadima poginulo je šest osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close