Jugoistočno od Tel Aviva

Izrael proglasio izvanredno stanje u Lodu

Palestinska strana navodi da su gađali izraelski grad Tel Aviv nakon što je izraelski zračni udar u utorak srušio stambenu zgradu u pojasu Gaze.
Vijesti / Svijet | 12. 05. 2021. u 10:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je proglasio izvanredno stanje u centralnom gradu Lodu nakon prosvjeda izraelskih Arapa, jer se izraelsko-palestinski sukob intenzivirao.

Automobili su zapaljeni, a otac i kćerka, koji su bili izraelski Arapi, poginuli su kada je raketa pogodila njihov automobil.

Palestinski ispalili su stotine raketa unutar Izrael, dok je Izrael izveo velike zračne udare na Gazu.

Najmanje 40 ljudi poginulo je u od najgorem nasilju u posljednjih nekoliko godina, javlja BBC.

Izraelska vojska priopćila je da gađa palestinske položaje u Gazi kao odgovor na raketne napade na Jerusalem i druga područja.

Palestinske snage ispalili su više od 1.000 raketa prema centralnom i južnom Izraelu od ponedjeljka navečer, kada su sukobi iznenada eskalirali.

Palestinska strana navodi da su gađali izraelski grad Tel Aviv nakon što je izraelski zračni udar u utorak srušio stambenu zgradu u pojasu Gaze.

Druga stambena zgrada srušena je u pojasu Gaze nakon još jednog izraelskog napada.

Stanovnici su upozoreni da se evakuiraju iz 12-spratne zgrade al-Jawhara. Međutim, zdravstveni službenici navode da je nekoliko civila poginulo.

Više od 200 projektila ispaljeno je na Tel Aviv i Beershebu nakon napada na zgrade, rekli su izvori palestinskih oružanih snaga.

Lod je grad na 15 km jugoistočno od Tel Aviva u centralnom izraelskom okrugu.

Kopirati
Drag cursor here to close