U svetoj noći

Nastavljeni sukobi između palestinskih prosvjednika i izraelske policije

Najmanje 53 osobe su ozlijeđene, izvijestio je palestinski Crveni polumjesec.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2021. u 08:20 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Nastavljeni sukobi između palestinskih prosvjednika i izraelske policije

Sukobi između palestinskih prosvjednika i izraelske policije izbili su u subotu ispred starog grada Jeruzalema dok su deseci tisuća muslimanskih vjernika molili u obližnjoj džamiji Al-Aqsa u islamskoj svetoj noći Laylat al-Qadr.

Palestinska mladež bacala je kamenje, ložila vatru i rušila policijske barikade na ulicama koje su vodile do zidina starih vrata starog grada dok su ih policajci na konjima i u zaštitnoj opremi odbijali šok granatama i vodenim topovima.

Najmanje 53 osobe su ozlijeđene, izvijestio je palestinski Crveni polumjesec, a izraelska policija priopćila je da je barem jedan policajac ozlijeđen.

Tenzije su se pojačale u Jeruzalemu tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, a neredi su izbili zbog potencijalne deložacije Palestinaca sa zemljišta koja pripadaju židovskim naseljenicima.

U palestinskom pojasu Gaze stotine prosvjednika okupilo se uz granicu s Izraelom, a izraelska vojska izvijestila je da su prosvjednici bacali zapaljene gume i petarde prema vojnicima.

Izrael je priopćio da će u subotu pojačati sigurnosne snage očekujući daljnje sukobe u Jeruzalemu, okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi nakon što su prethodne noći u džamiji Al-Aqsa izbili žestoki sukobi.

Palestinski dužnosnik rekao je da je Egipat posredovao između strana kako bi spriječio daljnju eskalaciju, a nasilje u subotu činilo se manje izraženim od onoga u petak kada je najmanje 205 Palestinaca i 18 policajaca ozlijeđeno u sukobima na području trećeg najvažnijeg svetišta Islama i u istočnom Jeruzalemu.

Kopirati
Drag cursor here to close