Letjeli bez uključenih transpondera

Drama iznad Baltika: Ruske ratne avione presreli Nijemci i Britanci

Britanski i njemački ratni avioni iznad Baltika su presreli dva ruska ratna aviona i jedan špijunski avion.
Vijesti / Svijet | 26. 04. 2023. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ratni avioni Velike Britanije i Njemačke iznad Baltika su presreli dva ruska ratna aviona Suhoj Su-27 i jedan špijunski avion Iljušin Il-20, objavljeno je na službenom profilu njemačkog ratnog zrakoplovstva na Twitteru.

U objavi zračnih snaga također stoji da su ruski avioni letjeli bez uključenih transpondera, odnosno uređaja koji zrakoplove identificiraju zračnoj kontroli, piše Dnevnik.hr.

Presreteni ruski avioni namijenjeni su za prikupljanje neprijateljske komunikacije i signala za daljnju analizu.

Budući da je članica NATO saveza, Njemačka sudjeluje u kontroli zračnog prostora iznad država Baltika, a ranije ovog mjeseca svoje je dužnosti prebacila na Britaniju. Članice NATO-a štite prostor iznad Litve, Latvije i Estonije jer te države nemaju vlastite borbene avione.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu povećana je stopa pripravnosti iznad Baltika. Ruski avioni redovito lete do Kalinjingrada i natrag, zbog čega su susreti s letjelicama drugih država česti.

Ruski su se avioni u posljednjih nekoliko mjeseci više puta zadržavali iznad prostora baltičkih država. Današnje je presretanje šesti put u posljednja dva mjeseca da su se britanski i njemački avioni susreli s ruskim.

 

Kopirati
Drag cursor here to close