Najveći napad u Europi od II svj rata

Dok se Ukrajina odupire invaziji, Rusija je sve izoliranija

Eksplozije su se u ponedjeljak prije zore čule u glavnom gradu Kijevu, prekinuvši nekoliko sati tišine, i u velikom gradu Harkivu.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2022. u 09:42 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička i gospodarska izolacija Rusije produbila se u ponedjeljak dok njezine snage nailaze na snažan otpor u glavnom gradu Ukrajine i drugim gradovima u najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Vladimir Putin stavio je u nedjelju ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti, suočen s nizom odmazdi Zapada za njegov rat protiv Ukrajine, koja je rekla da je odbila pokušaje ruskih kopnenih snaga da zauzmu urbana središta.

Eksplozije su se u ponedjeljak prije zore čule u glavnom gradu Kijevu, prekinuvši nekoliko sati tišine, i u velikom gradu Harkivu, priopćila je ukrajinska Državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija, navodi Hina.

Pregovori bez ultimatuma

Ukrajina je priopćila da će se pregovori s Moskvom bez preduvjeta voditi na bjelorusko-ukrajinskoj granici. Ruska novinska agencija Tass citirala je neidentificirani izvor koji je rekao da će razgovori početi u ponedjeljak ujutro.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak će razgovarati sa saveznicima i partnerima kako bi koordinirali zajednički odgovor, priopćila je Bijela kuća.

Sjedinjene Države rekle su da Putin razbuktava rat "opasnom retorikom" usred znakova da se ruske snage spremaju na opsadu velikih gradova u demokratskoj zemlji s oko 44 milijuna stanovnika.

Kako su projektili padali, gotovo 400.000 civila, uglavnom žena i djece, pobjeglo je u susjedne zemlje, objavila je humanitarna agencija UN-a.

Opsadna taktika

Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da je Rusija do sada ispalila više od 350 projektila na ukrajinske ciljeve, od kojih su neki pogodili civilnu infrastrukturu.

"Čini se da usvajaju opsadni mentalitet, što će vam reći svaki student vojne taktike i strategije. Kada usvojite opsadnu taktiku, to povećava vjerojatnost kolateralne štete", rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

Naveo je kao primjer rusku ofenzivu na grad Černihiv, sjeverno od Kijeva, gdje su ukrajinske vlasti rekle da je stambena zgrada zapaljena nakon što ju je u ponedjeljak rano pogodila raketa.

Rakete su pogodile još jedan grad na sjeveru, Žitomir, priopćilo je zapovjedništvo ukrajinskih kopnenih snaga.

Nisu zauzeli nijedan grad

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u nedjelju britanskom premijeru Borisu Johnsonu u telefonskom razgovoru da će sljedeća 24 sata biti ključna za Ukrajinu, izjavio je glasnogovornik Downing Streeta.

Rusi dosad nisu uspjeli zauzeti nijedan ukrajinski grad, ne kontroliraju zračni prostor Ukrajine, a ruski vojnici već se drugi dan nalaze otprilike 30 km od središta Kijeva, rekao je dužnosnik.

Foto: Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN / Protutenkovske barikade u gradu Žitomir

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "posebnom operacijom" za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritorij, već da uništi vojne sposobnosti svog južnog susjeda i ukloni "opasne nacionaliste".

Neviđene sankcije

Političke, strateške, gospodarske i korporativne sankcije protiv Rusije su bez presedana u svom opsegu i koordinaciji, a stižu i nova obećanja vojne potpore ukrajinskim oružanim snagama.

Rubalj je pao za gotovo 30 posto na najnižu razinu u povijesti u odnosu na dolar nakon što su zapadne zemlje u subotu predstavile oštre sankcije, uključujući isključivanje nekih banaka iz međunarodnog platnog sustava SWIFT.

Nekoliko europskih podružnica banke Sberbank Rusija, u većinskom vlasništvu ruske vlade, propalo je ili će vjerojatno propasti zbog rata u Ukrajini, priopćila je Europska središnja banka.

Japan je rekao da je od njega zatraženo da se pridruži mjerama koje isključuju Rusiju iz SWIFT-a, a također razmišlja o uvođenju sankcija protiv nekih pojedinaca u ruskoj saveznici Bjelorusiji.

Referendum u Bjelorusiji

Referendumom u Bjelorusiji u nedjelju je odobren novi ustav kojim se odbacuje nenuklearni status zemlje.

Europska unija u nedjelju je odlučila po prvi put u svojoj povijesti isporučiti oružje zemlji u ratu, obećavši Ukrajini oružje, uključujući borbene avione.

Njemačka, koja je već zamrznula planirani podmorski plinovod iz Rusije, rekla je da će značajno povećati troškove obrane, odbacivši desetljeća nevoljkosti da svoju gospodarsku moć uskladi s vojnom snagom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je potporu članstvu Ukrajine u intervjuu za Euronews, rekavši da su "oni jedni od nas".

Zatvoren zračni prostor za ruske zrakoplove

EU je zatvorio svoj zračni prostor za sve ruske zrakoplove, a isto je učinila i Kanada, prisilivši ruski zračni prijevoznik Aeroflot da otkaže sve letove prema europskim odredištima do daljnjega. Sjedinjene Države i Francuska pozvale su svoje građane da odmah razmotre napuštanje Rusije.

EU je također zabranila ruske medije RT i Sputnik.

Foto: UNIAN / Ukrajinske izbjeglice na granici s Poljskom

U New Yorku je Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo rijetku hitnu sjednicu Opće skupštine UN-a, odnosno svih 193 države članice Ujedinjenih naroda, za ponedjeljak.

Širom svijeta održavaju se prosvjedi protiv invazije, uključujući i u Rusiji gdje je od četvrtka na proturatnim prosvjedima privedeno gotovo 6000 ljudi, priopćio je promatrač prosvjeda OVD-Info.

Deseci tisuća ljudi diljem Europe marširali su u znak prosvjeda, uključujući više od 100.000 u Berlinu, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close