Veleposlanstvo

13 državljana BiH traži spas iz Ukrajine

Veleposlanica je navela i da trenutno nema podataka o tome koliko je državljana BiH trenutno u Ukrajini.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2022. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvu BiH u Budimpešti javilo se 13 državljana BiH koji bi željeli da napuste Ukrajinu, rekla je veleposlanica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, koja nerezidenetno pokriva i Ukrajinu i Moldaviju.

Bjelica je za RTRS istaknula je kako nitko od tih građana nije imao nikakav drugi problem, već samo želju da napuste Ukrajinu, prenosi Srna.

"Nakon njihovog inicijalnog javljanja, više nije bilo kontakta s Veleposlanstvom niti smo mi uspjeli doći do njih. Pretpostavljamo da su razlog ili prekinute internet ili telefonske veze ili, eventualno, da su u skloništima što je onemogućavalo kontakt", rekla je Bjelica za RTRS.

Veleposlanica je navela i da trenutno nema podataka o tome koliko je državljana BiH trenutno u Ukrajini.

Istaknula je kako bi najbolje bilo, ako žele da napuste Ukrajinu, da se jave na mail veleposlanstvu u Budimpešti i da navedu svoje osobne podatke kako bi se mogle izvršiti provjere njihovog statusa, a najvažniji podatak koji izostave jeste kontakt telefon.

"Nama je glavni podatak telefonski kontakt kako bismo te ljude kasnije mogli da kontaktiramo te ljude", navela je.

Napomenula je kako je većina zemalja ohrabrivala svoje državljane da krenu prema granicama koje su otvorene, ali je napomenula da su kontrole na izlazu, s ukrajinske strane, jake.

Kad prođu te kontrole, kaže Bjelica, sve koji su prešli granicu, prihvatile su susjedne zemlje, a Mađarska je otvorila i prihvatne centre na graničnim prelazima.

Kopirati
Drag cursor here to close