Von der Leyen

Unija želi Ukrajinu

Ukrajina, demokratska država s 44 milijuna stanovnika, izborila je neovisnost od Moskve 1991. godine raspadom Sovjetskog Saveza i nastojala se pridružiti zapadnom vojnom savezu NATO-a i EU, čemu se Rusija žestoko protivi.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2022. u 06:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je izrazila nedvosmislenu potporu Ukrajini da postane članicom Europske unije, nazivajući zemlju koja je sada na udaru Rusije "jednom od nas".

Von der Leyen je to izjavila u razgovoru za Euronews, nekoliko sati nakon što je 27-člana Unija odlučila po prvi put u svojoj povijesti isporučiti oružje zemlji u ratu.

"Doista, s vremenom, oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok", rekla je Von der Leyen za Euronews, prenosi Hina.

Ukrajina, demokratska država s 44 milijuna stanovnika, izborila je neovisnost od Moskve 1991. godine raspadom Sovjetskog Saveza i nastojala se pridružiti zapadnom vojnom savezu NATO-a i EU, čemu se Rusija žestoko protivi.

Manje od četiri dana nakon što je počela, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je politički, strateški i gospodarski zajednički odgovor Zapada bez presedana u svom opsegu i koordinaciji.

Europska unija namijenit će 450 milijuna eura za ukrajinske oružane snage za nabavu naoružanja te još 50 milijuna za nabavu zaštitne opreme i goriva, a neke su članice spremne dati Ukrajini borbene zrakoplove, izjavio je u nedjelju visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Visoki predstavnik Borrell je upozorio da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i da je stoga potrebno obratiti posebnu pozornost u Moldaviji, Gruziji i zapadnom Balkanu

“Postignut je dogovor da se osigura oružje za ukrajinsku vojsku u vrijednosti od 450 milijuna eura te još 50 milijuna za zaštitnu opremu i gorivo”, izjavio je Borrell nakon virtualnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

To je prvi put u povijesti da EU financira kupovinu naoružanja. “Danas je srušen još jedan tabu, a to je da EU nikad neće trošiti sredstva za nabavu naoružanja napadnutoj državi”.

Borrell je rekao da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao da su im potrebni zrakoplovi kojima bi znali upravljati ukrajinski piloti. “Neke zemlje članice imaju takve zrakoplove i mi ćemo ih poslati zajedno s potrebnim naoružanjem”, rekao je Borrell.

Borrell je rekao da su ministri vanjskih poslova podržali prijedloge koje je ranije predstavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. To su zatvaranje zračnog prostora za ruske zrakoplove, zabrana ruskih državnih medija koji šire propagandu te novi paket sankcija protiv Bjelorusije, koja aktivno pomaže Rusiji u agresiji na Ukrajinu. Budući da je ovaj sastanak bio virtualan i neformalan, odluke sa zakonskom snagom bit će uskoro donesene na nadležnim tijelima EU-a.

Visoki predstavnik Borrell je upozorio da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i da je stoga potrebno obratiti posebnu pozornost u Moldaviji, Gruziji i zapadnom Balkanu, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close