Odgovor Madrida

Divovskom zastavom za cjelovitu Španjolsku

Skup je organizirala desna stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u španjolski parlament, a koja bi na novim izborima za petnaest dana mogla dobiti dodatna mjesta.
Vijesti / Svijet | 26. 10. 2019. u 19:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 20.000 zagovornika cjelovite Španjolske okupilo se u subotu u središtu Madrida i razvilo divovsku zastavu na tom skupu na kojem se tražilo uhićenje sadašnjeg i bivšeg čelnika katalonske vlade.

Skup je organizirala desna stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u španjolski parlament, a koja bi na novim izborima za petnaest dana mogla dobiti dodatna mjesta.

Odgovor na prosvjede

Na trgu Kolumba, gdje svakodnevno vijori jedna od najvećih zastava Španjolske u zemlji, donijeli su svoju zastavu od tisuću četvornih metara, 50 metara dugačku i 20 široku, što je veličina olimpijskog bazena.

Santiago Abascal, predsjednik Voxa, zatražio je suspenziju autonomije Katalonije kao odgovor na nasilne prosvjede koji su trajali ondje prije tjedan dana.

Zatražio je i „trenutno uhićenje“ Quima Torre, predsjednika katalonske vlade, koji je ranije u subotu najavio novi referendum i uspostavu republike Katalonije. Vrhovni i Ustavni sud su ranije naveli kako je referendum suprotan ustavu i stoga se ne smije održati.

„Samo je Vox ispred, ostali samo pričaju, traže dijalog. O Španjolskoj se ne smije voditi dijalog. Ona se brani sa svim posljedicama“, naglasio je Abascal.

Puigdemont u zatvor

Prosvjed je organiziran blizu sjedišta Narodne stranke desnog centra, koja još uvijek ima primat na desnom spektru no čija popularnost kopni zbog stranke centra Građana i Voxa, dviju novijih stranaka na političkoj sceni. Oporbena Narodna stranka i vladajući lijevi centar PSOE izmjenjuju se gotovo 40 godina na vlasti.

„Nasuprot beskorisnosti Narodne stranke, oportunizmu Građana, i izdaji PSOE-a, ostaje samo Vox“, poručio je Abascal okupljenima koji su mahali španjolskim zastavama.

„Puigdemont u zatvor!“, vikali su okupljeni spominjući bivšeg predsjednika vlade Katalonije pod čijim je vodstvom u listopadu 2017. organiziran zabranjeni referendum a koji sada u Belgiji čeka odluku tamošnjeg suda o izručenju Španjolskoj.

U Španjolskom parlamentu do travnja 2018. nije bilo niti jedne stranke koja bi se mogla okarakterizirati krajnjom desnicom, a Vox koji je najbliži tome dobio je 10 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, prenosi Hina.

Ipak nedovoljno

Za petnaest dana u Španjolskoj se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori na kojima bi, po anketama, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza mogla osvojiti najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno formiranje vlade.

Sánchez je odbio uvesti izvanredne mjere prethodnih dana, a odbio je i Torrin poziv na razgovor.

U subotu su na ulice Barcelone izašle tisuće zagovornika nezavisnosti Katalonije tražeći oslobođenje devetero katalonskih dužnosnika kojima je prije dva tjedna Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Osuđeni su zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud, a onda su proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

„To su zatvoreni katalonski izvršitelji državnog udara“, istaknuo je Abascal na skupu u Madridu.

Katalonski prosvjednici traže i primjenu nezavisnosti proglašene prije dvije godine. Torra je uoči prosvjeda poručio kako „više nema povratka na putu prema nezavisnosti“. Rekao je kako namjerava održati novi referendum do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine. U tu svrhu namjerava okupiti što veći broj organizacija i skupina.

U nedjelju će se u Barceloni okupiti i zagovornici cjelovite Španjolske među kojima i dužnosnici ostalih političkih stranaka osim Voxa.

Katalonija od 1978. godine, kada je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju, ima svoju vladu, parlament, policiju, bolnice a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Španjolska vlada upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close