Kirgistan

Demonstranti upali u parlament pa u zatvor i oslobodili bivšeg predsjednika

Policija je upotrebila suzavac i šok bombe da rastjera nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili u centralnom Biškeku.
Vijesti / Svijet | 06. 10. 2020. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA/EFE / Prosvjedi u Kirgistanu

Prosvjednici koji osporavaju rezultate parlamentarnih izbora u Kirgistanu, a kojima dominiraju sve stranke bliske predsjedniku, upali su poslije višesatnih okršaja s policijom u zgrade parlamenta i vlade i oslobodili iz zatvora bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

Agencije javljaju da je u zgradi parlamenta, poznatoj kao "bijela kuća", u kojoj je smještena i predsjednička administracija, izbio požar koji je ubrzo ugašen.

Tass prenosi priopćnje Ministarstva zdravlja prema kojem je u sukobima s policijom koji su prethodili upadu u parlament povrijeđeno 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizirano.

Policija je upotrebila suzavac i šok bombe da rastjera nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili u centralnom Biškeku.

U sukobu dvije strane povrijeđen je i jedan od lidera opozicije, Janar Akajev.

Policije je kasno sinoć uspela da rastjera proteste, ali su se demonstranti vratili nekoliko sati kasnije i upali u zgradu parlamenta, a zatim i u sjedište Komitata nacionalne sigurnosti i oslobodili bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva koji je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, nakon sukoba s nasljednikom Soronbajem Jenbekovim.

Atambajev, koji je bio predsjednik od 2011. do 2017. godine, uhićen je u kolovozu prošle godine.

Optužen je za korištenje sile protiv pripadnika policije, organiziranje masovnih prosvjeda, ubojstvo i pokušaj ubojstva, uzimanje taoca i druge zločine, uključujući korupciju.

Kopirati
Drag cursor here to close