Specijalac poginuo tijekom uhićenja bivšeg predsjednika Kirgistana

Atambajev je optužen za korupciju, međutim on te optužbe odbacuje.
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2019. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Operacija uhićenja bivšeg predsjednika Kirgistana

Specijalna vojna jedinica za brze intervencije (SOBR) u srijedu je napala dom bivšeg predsjednika Kirgistana Almazbeka Atambajeva s ciljem da ga se privede, piše BBC. Atambajevove pristalice sukobile su se s vojnicima, a jedan je član SOBR-a poginuo od posljedica hica iz vatrenog oružja.

Vjeruje se da je Atambajev još uvijek na svom imanju koje se nalazi na obroncima Biškeka, piše Jutarnji list.

Atambajev je optužen za korupciju, međutim on te optužbe odbacuje. Kirgiski parlament skinuo mu je imunitet u lipnju ove godine.

Prema kirgiskom Nacionalnom vijeću za sigurnost (GKNB), SOBR je tijekom akcije "privođenja" bivšeg predsjednika bio naoružan isključivo s gumenim mecima. GKNB kaže da su Atambajevove pristalice na približavanje SOBR odgovorili pravim mecima. Ministarstvo zdravstva izdalo je priopćenje u kojem stoji da je u sukobu kod sela Koi Taš ozlijeđeno 36 osoba te da je među njima bilo i članova SOBR-a.

"Pripadnik SOBR-a doveden je u bolnicu s ranom od metka i u poprilično ozbiljnom stanju. Unatoč pokušaja reanimacije, preminuo je", stoji u izjavi Ministarstva.

Lokalni mediji pišu da su pristalice bivšeg predsjednika zatočili šest drugih pripadnika SOBR-a, prenosi Jutarnji.

Svjedok napada Mirbek Aitikejev rekao je za novinsku agenciju AFP da su neki od pristalica Atambajeva pripadnicima SOBR-a oteli oružja. Pripadnici SOBR-a povukli su nakon juriša gomile.

"Atambajev je još uvijek u svom domu... postoje glasine da će se na njih poslati još pripadnika specijalnih vojnih jedinica. Pristalice se za to pripremaju", rekao je Aitikejev.

U videu koji je Aitikejev objavio na Facebooku može se vidjeti kako Atambajev unutar svog imanja pozdravlja svoje pristalice. U tom trenutku nastupa panika. Ljudi počinju trčati i vrištati dok u pozadini odzvanjaju hici iz vatrenog oružja.

Dok je padala noć, barikade su stavljene na ceste kojima se prilazi imanju bivšeg predsjednika, a pripadnici SOBR-a su se regrupirali, navodi Jutarnji.

Kirgistan je postavio nezavisna republika 1991. godine nakon pada Sovjetskog saveza, a većina naroda su muslimani. Almazbek Atambajev bio je predsjednik Kirgistana od 2011. do 2017. godine. Naslijedio ga je Sooronbaj Jeenbekov. Atambajev i Jeenbekov su u trenutku kada je potonji preuzeo vlast, međutim njihov se odnos u međuvremenu pokvario. Promatrači kažu da je Jeenbekov svog prethodnika prošle godine pokušao politički neutralizirati.

Otkad je izgubio svoj imunitet, Atambajev ignorira naredbe policije da se preda kako bi ga se moglo ispitati u vezi si navodnom zloupotrebom moći za vrijeme obnašanja dužnosti predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close