Burno u Skupštini

Crna Gora usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je s 55 glasova, uz 19 protiv i sedam suzdržanih.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2021. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Crne Gore izglasala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koju je inicirala Bošnjačka stranka Crne Gore, a koja je usvojena s 55 glasova za, 19 protiv, sedam je bilo suzdržanih.

Glasanju za Rezoluciju je prethodilo glasanje za 22 amandmana koja su uložena od raznih stranaka. Odlučivalo se većinom glasova.

Upravo zbog ovog glasanja u posjeti crnogorskim dužnosnicima su bile i članice Udruženje majke Srebrenice, koje su se sastale i s predsjednikom Milom Đukanovićem.

"Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno nužno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis",  napisala je Munira Subašić na Twitteru.

Smijenjen ministar pravde 

Vladimir Leposavić, ministar pravde i ljudskim prava Crne Gore, smijenjen je sa dužnosti, odlučila je Skupština Crne Gore.

S 43 glasa za, 27 je bilo protiv, a 10 ih je bilo suzdražano. Odlučivalo se većinom glasova članova Skupštine, prenosi N1

Podsjećamo, nakon izjava pred skupštinskim poslanicima, u kojima je relativizirao genocid u Srebrenici i presude Haškog tribunala, potom ogromnog pritiska dijela domaće, regionalne ali i međunarodne javnosti, smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, pokrenuo je premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Leposavić je rekao da je njegova izjava potpuno pogrešno protumačena.

"Bio je komentar danas da ja nisam pokazao kajanje, ja sam u prvom priopćenju koje sam uputio nakon toga rekao kako mi je žao u odgovoru na moje drugo pitanje što je moj red riječi ili nespretan odgovor povrijedio ljude, ali na to nisam dobio ničiju reakciju, ničiji odgovor, dakle nije zanimao nikoga, i nastavak laži i kampanja laži da sam ja negirao zločin genocida", poručio je sam ministar Vladimir Leposavić.

No, veliki broj zastupnika je smatrao da je Leposavić svojim izjavama o Srebrenici narušio vlastiti ali i međunarodni ugled Crne Gore.

Glasači prevareni?

Slaven Radunović, član Demokratskog fronta, crnogorske stranke i njen zastupnik u Skupštini Crne Gore, izjavio je kako ova stranka neće ulaziti u plenum dokle god DPS smjenjuje ministre.

Radunović je ovo izjavio nakon što je izlgasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore i nakon što je Skupština smijenila ministra Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida.

"Dogodila se prevara glasača. Napravljena je neprincipijelna koalicija Demokratske partije, socijalista i dijelova Vlade Crne Gore. Ja pozivam ovog trenutka sve koji su dobili glasove 30. kolovoza da se oslobodimo DPS-a, da sa njima ne gradimo Crnu Goru, da se skupimo i donesemo odliku šta ćemo dalje", rekao je Radunović.

"Svi smo dobili glasove građana Crne Gore i nismo očekivali da će DPS smjenjivati naše ministre. Do tada – dok se ne dogovorimo o tome, mi nećemo ulaziti u plenum", priopćio je nakon glasanja.

"Ako imate novu većinu, samo izvolite s njima. Tko hoće s Frotnom, može s nama da se dogovori o svemu, ima nas 41. Ovo vrijedi i za Parlament. Resetiramo stanje na nulu", zaključio je Radunović.

Kopirati
Drag cursor here to close