Tvrdnje

Plavšić: Mladić nema veze sa Srebrenicom

Biljana Plavšić je rekla kako ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2021. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je za Srpski telegraf kako general Ratko Mladić koji je u Haagu osuđen na doživotnu robiju nema veze sa zločinom u Srebrenici.

Kako je prenijela Srna, poručila kako ga ''poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čovjeka jer je štitio civile bez obzira na njihovu vjeru i naciju''.

"Ratko Mladić nema veze s onim što se dogodiilo u Srebrenici. Nema veze s genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. godine", rekla je Plavšić.

Dodala je kako ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid.

"Bio je rat u BiH. I zato, kada bi se sve vojskovođe svijeta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali da ga zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu, obilazila vojnike ozlijeđene, osakaćene... Takvog borca nisam upoznala", rekla je Plavšić za Srpski telegraf.

Prema njenim riječima, general Mladić nije dijelio ljude na Hrvate, muslimane, Srbe, već su za njega ljudi bili ljudi.

Navela je kako je Mladić izuzetno poštovao žene.

"To je moje iskustvo. Cijenim ga između ostalog i zato kao čovjeka", rekla je Plavšić te dodala kako ova presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove nije po pravu i pravdi te da je Haaški tribunal politikantska institucija.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Haaškog tribunala potvrdilo je 8. lipnja doživotnu kaznu Mladiću.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close