Deseti paket

Članice EU 'na dobrom su putu' da usvoje nove sankcije Moskvi

Mjere, koje još uvijek zahtijevaju jednoglasno odobrenje svih država EU, bile bi usmjerene na još četiri ruske banke, uvoz iz Rusije, uključujući gumu, i izvoz u Rusiju, uključujući teška vozila, između ostalog.
Vijesti / Svijet | 16. 02. 2023. u 16:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje članice Europske unije "na dobrom su putu" da usvoje nove sankcije Moskvi na vrijeme za 24. veljače , godinu dana od invazije Rusije na Ukrajinu, tvrde diplomate u Bruxellesu.

Oni su govorili pod uslovom anonimnosti zbog povjerljive prirode razgovora predstavnika 27 država članica EU o predloženim novim sankcijama koje se procjenjuju na oko 11 milijardi eura u trgovinskim tokovima.

Nema većih prepreka

''Paket bi trebao biti pravovremeno zaključen do 24. veljače, na dobrom je putu, nema većih prepreka'' - izjavio je jedan diplomata EU upoznat s diskusijama.

Drugi je kazao da su razgovori bili "ukupno gledano relativno pozitivni", uz neka tehnička pitanja koja su pokrenuta kako bi se razjasnila prije drugog sastanka veleposlanika, vjerojatno sljedećeg utorka.

''Postojale su određene zabrinutosti među nekim članicama u vezi sa zahtjevima za izvještavanje - kako će to točno funkcionirati i da li će postojati kazne za nečinjenje i tako dalje, to je uglavnom priznanje da je ovo složen proces'' - kazao je.

EU nadzire usuglašavanje novih obaveza izvještavanja za zemlje članice kako bi bolje pratile rusku imovinu u Europi dok traže načine da je iskoriste za financiranje obnove Ukrajine.

Banke, uvoz i izvoz

EU je do sada locirala oko 33,8 milijardi eura vrijedne imovine ruske Centralne banke na svojoj teritoriji, sudeći prema zvaničnicima EU, od procijenjenih 300 milijardi dolara zamrznutih izvan Rusije.

EU tvrdi da je njen deseti paket sankcija o kome se sada raspravlja osmišljen kako bi otežao financiranje rata i lišio Rusiju dijelova potrebnih za stvaranje oružja za borbu.

Mjere, koje još uvijek zahtijevaju jednoglasno odobrenje svih država EU, bile bi usmjerene na još četiri ruske banke, uvoz iz Rusije, uključujući gumu, i izvoz u Rusiju, uključujući teška vozila, između ostalog.

One bi također kaznili pojedince povezane s Iranskom revolucionarnom gardom zbog proizvodnje dronova korištenih protiv Ukrajine i ograničili prodaju satelitskih podataka iz EU Kini.

Najteže sankcije koje je EU uvela

Organ izvršne vlasti EU, Europska komisija, priopćila je da su sve zajedničke sankcije Rusiji najteže koje je blok ikada uveo.

Provedene u sinhronizaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima u grupi G7 industrijskih sila, sankcije tek treba da prinude promjenu kursa prema Rusiji, koja je intenzivirala svoje napade u Ukrajini posljednjih tjedana, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close