Kyrylo Budanov

Kako je CIA tajno pomagala (i još pomaže) Ukrajincima u borbi protiv Rusije

U to je vrijeme Kyrylo Budanov "bio zvijezda u usponu" postrojbe, poznat po odvažnim operacijama iza neprijateljskih linija.
Vijesti / Svijet | 27. 02. 2024. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ukrajinske obavještajne službe, Kyrylo Budanov, bio je jedan od časnika u elitnoj ukrajinskoj postrojbi komandosa poznatoj kao Postrojba 2245, koju je CIA počela obučavati oko 2016, piše The New York Times.

Ova je postrojba zaplijenila ruske bespilotne letjelice i komunikacijsku opremu kako bi ih tehničari CIA-e mogli prenamijeniti i razbiti moskovske sustave šifriranja.

U to je vrijeme Kyrylo Budanov "bio zvijezda u usponu" postrojbe, poznat po odvažnim operacijama iza neprijateljskih linija.

Konkretno, novine The New York Times su opisale kako su Budanov i skupina ukrajinskih vojnih časnika odjevenih u ruske vojne uniforme plovili preko zaljeva brodom i iskrcali se na Krimu 2016. godine.

Na poluotoku su ih dočekale elitne ruske specijalne snage, uslijedila je bitka, tijekom kojih je bilo poginulih na ruskoj strani (uključujući i generalovog sina), dok su se Ukrajinci uspjeli izvući plivajući.

Video: Who is Kyrylo Budanov, Ukraine

Novine su također napisale da je Budanov, nakon što je upucan u ruku u Donbasu, pozvan na liječenje u Nacionalni vojni medicinski centar Walter Reed u Sjedinjenim Državama.

Operacija na Krimu, prema pisanju The New York Timesa, razljutila je administraciju tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame zbog prelaska "crvene linije".

Neki od savjetnika predsjednika Obame htjeli su prekinuti CIA-in program, ali ih je Brennan uvjerio da bi to bilo poražavajuće, s obzirom da je odnos počeo donositi obavještajne podatke o Rusima.

Video: Conversation with Kyrylo Budanov, Lieutenant General, Chief of the Defence Intelligence of Ukraine

Brennan je telefonirao generalu Kondratiukom kako bi ponovno naglasio gdje su i što su crvene linije.

General je bio uzrujan. "Ovo je naša zemlja", odgovorio je, prema riječima kolege. "Ovo je naš rat i moramo se boriti".

Odgovor Washingtona na ovo koštao je generala Kondratiuka posla.

Tko je John Owen Brennan?

John Owen Brennan (rođen 22. rujna 1955.) je bivši američki obavještajni časnik koji je služio kao direktor Središnje obavještajne agencije (CIA) od ožujka 2013. do siječnja 2017. Bio je glavni savjetnik za borbu protiv terorizma u SAD-u. Predsjednik Barack Obama, s titulom zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost za domovinsku sigurnost i borbu protiv terorizma i pomoćnika predsjednika. Prethodno je savjetovao Obamu o vanjskoj politici i obavještajnim pitanjima tijekom izborne kampanje 2008. i predsjedničke tranzicije.

Dana 15. kolovoza 2018., predsjednik Donald Trump objavio je da je opozvao Brennanovo sigurnosno odobrenje, iako Bijela kuća navodno nije slijedila proces opoziva. Brennan je nekoliko puta oštro kritizirao Trumpa od njegovog izbora, a na opoziv je odgovorio izjavom: "Moji principi vrijede puno više od dopuštenja. Neću popustiti."

Brennan radi kao viši analitičar za nacionalnu sigurnost i obavještajne službe za NBC News i MSNBC. Njegov inauguracijski nastup bio je u emisiji Meet the Press s Chuckom Toddom u nedjelju, 4. veljače 2018.

Tko je general-pukovnik Valerij Kondratjuk

Video: Intervju s general-pukovnikom Valerijem Kondratjukom
Kopirati
Drag cursor here to close