Vojska u stanju pripravnosti

Čeka se najavljeni napad Irana na Izrael

Izrael je u stanju pripravnosti zbog najavljenog iranskog napada. Iran je najavio odmazdu za zračni napad u Siriji u kojem je ubijeno nekoliko zapovjednika Korpusa islamske revolucionarne garde.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2024. u 00:54 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi između Izraela i Irana dosegnuli su vrhunac napetosti. Obje su zemlje stavile svoje oružane snage u maksimalnu pripravnost, navode izvori sa obje strane.

Nakon eskalacije napetosti, američke vojne snage na Bliskom istoku stavljene su u stanje pojačane pripravnosti, pripremajući se za mogući iranski osvetnički napad, što je izazvalo dodatnu zabrinutost među dužnosnicima u Washingtonu.

Očekuje se da će nadolazeći iranski odgovor uključivati projektile i/ili bespilotne letjelice te će biti izveden na način koji minimizira mogući odgovor Izraela.

Američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da Iran planira napasti mete unutar Izraela, posebice vojne i obavještajne lokacije. U međuvremenu, SAD razmatraju različite mogućnosti odgovora Iranu ako dođe do eventualnog udara.

Izraelski i američki vojni stručnjaci vjeruju da je iranski osvetnički udar neizbježan te da je u tijeku intenzivno planiranje za moguće nepredviđene situacije.

Iranski veleposlanik u Ujedinjenim narodima izjavio je da će razgovarati s američkim medijima nakon što Iran odgovori Izraelu, što dodatno potencira napetost u regiji.

Situacija između dviju zemalja izaziva duboku zabrinutost međunarodne zajednice, koja poziva na umjerenost i diplomatsko rješenje kako bi se izbjegla eskalacija opasnog sukoba.

Kopirati
Drag cursor here to close