Populacija

Brzo će nas biti 8,8 milijardi, a onda slijedi pad

Nove prognoze su dobra vest za globalno okruženje.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2023. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovija studija Rimskog kluba, predviđa da će prema trenutnim trendovima, svjetska populacija dostići 8,8 milijardi prije sredine stoljeća, a zatim brzo opasti, prenosi je Tanjug.

To ukazuje da populacijska bomba zbog koje se dugo strahovalo, možda neće eksplodirati, piše Guardian i dodaje da bi vrhunac mogao doći i ranije ako vlade poduzmu progresivne korake za rast prosječnih prihoda i razine obrazovanja.

Veći pritisak

Kako se navodi, nove prognoze su dobra vest za globalno okruženje.

Kada se demografska erupcija prevlada, pritisak na prirodu i klimu bi trebalo početi jenjavati, zajedno s povezanim društvenim i političkim tenzijama.

Međutim, autori upozoravaju da samo pad nataliteta neće riješiti ekološke probleme planete, koji su već ozbiljni na razini od 7,8 milijardi stanovnika i prvenstveno su uzrokovani prekomjernom potrošnjom bogate manjine.

Opadanje broja stanovnika, također, može stvoriti nove probleme, kao što je smanjenje radne snage i veći pritisak na zdravstvenu zaštitu povezan sa starenjem društva.

Jedan od autora izvještaja, Ben Callegari, rekao je da su nalazi razlog za optimizam - ali da postoji začkoljica.

"Ovo nam daje dokaz da vjerujemo da populaciona bomba neće eksplodirati, ali se i dalje suočavamo sa značajnim izazovima iz perspektive životne sredine", istaknuo je.

Mnogo truda

Prema Callegarijevim riječima, potrebno nam je mnogo truda da se pozabavimo trenutnom razvojnom paradigmom prekomjerne potrošnje i prekomjerne proizvodnje, koji su veći problemi od populacije.

Prethodne studije su predviđale mračniju sliku.

Prošle godine, UN su procijenile da će svjetska populacija dostignuti 9,7 milijardi do sredine stoljeća i nastaviti rasti nekoliko desetljeća nakon toga.

Novu projekciju, koja je danas objavljena, izradile su institucije Svijet za sve - grupa vodećih ekoloških, znanstvenih i ekonomskih institucija, uključujući Potsdamski institut za istraživanje uticaja klime, Stokholmski centar za otpornost i Norvešku poslovnu školu BI.

Izvještaj je zasnovan na novoj metodologiji koja uključuje društvene i ekonomske faktore koji imaju dokazan utjecaj na natalitet, kao što su podizanje razine obrazovanja, posebno za žene i povećanje prihoda.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close