Kanada

U jednoj godini dobili milijun stanovnika više

Međunarodne migracije čine skoro 96 posto rasta stanovništva…
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2023. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj stanovnika u Kanadi je po prvi put prošle godine porastao za više od milijun ljudi, skoro u potpunosti zahvaljujući međunarodni migracijama, objavila je vlada.

Stanovništvo zemlje povećalo se sa 38.516.138 na 39.566.248 ljudi, prema službenim kanadskim statističkim podacima, prenosi Tanjug.

Porast od 2,7 posto predstavlja i najveću godišnju stopu rasta stanovništva Kanade od 1957. godine.

Povećanje stanovništva je djelomično potaknuto naporima vlade da regrutira migrante u zemlju, kako bi se ublažio nedostatak radne snage, navela je kanadska statistika.

Zemlja u velikoj mjeri zavisi od migracija koje trebaju pružiti podršku stanovništvu koje je sve starije.

Statistički zavod Kanade je objavio i da porast broja stalnih i privremenih imigranata može ''također predstavljati dodatne izazove za neke zemlje u vezi sa stanovanjem, infrastrukturom i transportom, kao i pružanjem usluga stanovništvu''.

Međunarodne migracije čine skoro 96 posto rasta stanovništva, navodi se u priopćenju.

Premijer Justin Trudeau ulaže napore da privuče više imigranata u zemlju otkako je došao na vlast 2015., a prošle godine je vlada objavila plan da do 2025. primi pola milijuna imigranata godišnje.

Kanadska vlada prihvaća i ljude pogođene sukobima, kao što su rat u Ukrajini, humanitarna kriza u Afganistanu i zemljotresi u Turskoj i Siriji.

Ako bi Kanada održala povećanje od 2,7 posto svake godine, njeno stanovništvo bi se udvostručilo za 26 godina, dodala je vlada.

Prethodni najveći porast stanovništva u Kanadi, 1957. godine, došao je u kontekstu "baby booma" posle Drugog svjetskog rata i kretanja izbjeglica nakon Mađarske revolucije.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close