Tobias Ellwood

Zlosutno upozorenje bivšeg ministra obrane: We're moving to a world at war!

Bivši ministar obrane Tobias Ellwood upozorio je na nedostatak spremnosti Ujedinjenog Kraljevstva za rat. Ellwood je naglasio da svijet ima "osjećaj iz 1939. godine" te da Britanija nije adekvatno opremljena za suočavanje s izazovima koji dolaze.
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2024. u 13:17 M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ministar obrane Tobias Ellwood iznio je ozbiljne zabrinutosti zbog nedostatka vojne spremnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Istaknuo je da upozorenje čelnika britanske vojske, generala Sira Patricka Sandersa, zahtijeva ozbiljno razmatranje.

Ellwood je naglasio da trenutni globalni kontekst podsjeća na godine prije Drugog svjetskog rata te da se Britanija mora hitno pripremiti za izazove koji dolaze.

Izvor fotografije Twitter / Britanska fregata HMS Montrose

Kritički osvrt bivšeg ministra uslijedio je nakon izvješća u The Daily Telegraphu koje je najavilo generalov govor, upozoravajući javnost da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo biti uvučeno u rat s obzirom na nedostatak resursa u vojsci. Ellwood je podržao generala Sandersa, nazivajući ga jednim od najrazumnijih mislilaca, te je istaknuo potrebu za ozbiljnim promjenama u obrambenim kapacitetima zemlje.

Bivši ministar ističe kako vojska trenutno pati od preopterećenosti i problema s plaćama i smještajem, naglašavajući hitnost potrebne modernizacije britanske vojne sile.

Rekao je da je vojska, kao i mornarica, otprilike "upola manja od onoga što bi trebala biti", dok RAF-u nedostaje oprema koja mu je potrebna. "U Hladnom ratu imali smo 36 eskadrila brzih mlaznjaka, danas smo spali na oko šest. A to je samo ilustracija koliko su male naše oružane snage", rekao je.

U kontekstu globalne situacije, Ellwood je upozorio da svijet doživljava "osjećaj iz 1939. godine", implicirajući da se autoritarne države ponovno naoružavaju, a međunarodne institucije nisu u stanju učinkovito odgovoriti na prijetnje. Referirao se na rusku invaziju na Ukrajinu kao upozorenje da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo biti suočeno s sličnim izazovima.

Ellwood je također podržao potrebu za povećanjem proračuna za obranu, sugerirajući da bi taj postotak trebao dosegnuti najmanje 3% BDP-a kako bi se osigurala adekvatna zaštita. Ministarstvo obrane nije komentiralo izvješće, dok je ministar obrane Grant Shapps negirao smanjenje broja vojnika, tvrdeći da će ostati na razini od oko 73.000.

"Naš svijet više nije u miru. Idemo u svijet u ratu. Britanija apsolutno ima svoju ulogu, ali moramo unaprijediti svoju obrambenu poziciju", rekao je bivši ministar obrane UK-a Tobias Ellwood.

Kopirati
Drag cursor here to close