PLO

Bahreinsko-izraelski sporazum 'izdajnički udar palestinskom pitanju'

"Proces normalizacije čini ove države partnerima u 'dogovoru stoljeća', koji je napad na naš narod", rekao je glasnogovornik Hamasa Hazem Qasim.
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2020. u 09:25 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) smatra da je Bahreinsko-izraelska normalizacija veza "još jedan izdajnički udar palestinskom pitanju", prenosi Anadolu Agency (AA).

Član Upravnog odbora PLO-a Vasil Abu Yusuf rekao je da je ovaj sporazum o normalizaciji s Bahreinom, drugom arapskom državom, još jedan izdajnički udarac nožem palestinskom pitanju.
Abu Yusuf je rekao da je Palestinska vlast opozvala svog veleposlanika u Manami nakon što je postignut sporazum o normalizaciji.

Kako je kazao, stav koji su zauzeli prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijedi i za druge zemlje koje se dogovore sa Izraelom.

"Proces normalizacije čini ove države partnerima u 'dogovoru stoljeća', koji je napad na naš narod", rekao je glasnogovornik Hamasa Hazem Qasim.

Palestinski pokret otpora Islamski džihad naveo je da je sporazum o normalizaciji "novi politički kolaps".

Glasnovornik Davud Shihab rekao je da je ovaj sporazum novi i očekivani politički kolaps nakon pokroviteljstva Arapske lige.

Mišljenja je da sporazum odražava američko tutorstvo nad Bahreinom, čiji kralj i vlada djeluju po američkom nalogu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Najnoviji sporazum finaliziran je tijekom telefonskog poziva izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i kralja Bahreina Hamada bin Isa Al Khalife, navodi se u zajedničkoj američko-bahreinsko-izraelskoj izjavi koju je na Twitteru objavio Donald Trump.

"Uspostavljanje direktnog dijaloga i veza između ova dva dinamična društva i napredne ekonomije nastavit će pozitivnu transformaciju na Bliskom istoku i povećati stabilnost, sigurnost i prosperitet u regiji", navedeno je u izjavi.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su 13. kolovoza priopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je osobno priopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to povijesni uspjeh.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, suglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Kopirati
Drag cursor here to close