Trgovanje

Emirati ukinuli bojkot izraelskih proizvoda

Trumpov visoki savjetnik Jared Kushner također će putovati zrakoplovom El Al Airlinesa koji će se u 10 sati po lokalnom vremenu 31. listopada uputiti prema UAE-u, rekao je američki dužnosnik.
Gospodarstvo / Industrija | 29. 08. 2020. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata ukinuo je bojkot izraelskih proizvoda i dopustio sklapanje trgovinskih i financijskih sporazuma između dvije zemlje, objavio je u subotu WAM, državna novinska agencija UAE-a. 

Svrha je izvršne uredbe predsjednika UAE-a Kalife bin Zajed al-Nahjana "podržati bilateralnu suradnju kako bi se uspostavili bilateralni odnosi", navodi WAM, piše Hina.

Istovremeno izraelska zrakoplovna kompanija El Al uvodi prvu izravnu liniju Tel Aviv - Abu Dabi, kojom će izraelska delegacija i savjetnici predsjednika Donalda Trumpa, koji su bili posrednici prilikom uspostave diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a 13. kolovoza, stići u Abu Dabi.

Trumpov visoki savjetnik Jared Kushner također će putovati zrakoplovom El Al Airlinesa koji će se u 10 sati po lokalnom vremenu 31. listopada uputiti prema UAE-u, rekao je američki dužnosnik.

Današnja uredba slijedi nakon povijesnog mirovnog dogovora između Izraela i Emirata 13. kolovoza uz posredovanje Sjedinjenih Država što treba voditi punoj normalizaciji diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Prije službenog potpisivanja sporazuma između Izraela i UAE-a predstoje pregovori o pojedinostima poput otvaranja veleposlanstva, trgovinskim i prometnim vezama.

Ne postoji službena zračna linija između Izraela i UAE-a te je nejasno hoće li El Al imati dozvolu za let u saudijskom zračnom prostoru, budući da Saudijska Arabija nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom, piše Hina

 

U svibnju je zrakoplov Etihad Airwaysa letio iz UAE-a u Tel Aviv kako bi dostavio pošiljku Palestincima za borbu protiv pandemije, što je bio prvi let aviokompanije iz UAE-a za Izrael.

Kopirati
Drag cursor here to close