Rat u Ukrajini

Azov: Rusi su nas napali kemijskim oružjem

"Prije otprilike sat vremena ruske okupacijske snage upotrijebile su otrovnu tvar nepoznatog podrijetla protiv ukrajinske vojske i civila u gradu Mariupolju''.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2022. u 07:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pukovnija Azov tvrdi da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju. "Tvar je distribuirana dronom, a žrtve imaju otežano disanje", objavili su.

"Prije otprilike sat vremena ruske okupacijske snage upotrijebile su otrovnu tvar nepoznatog podrijetla protiv ukrajinske vojske i civila u gradu Mariupolju, koja je bačena s neprijateljske bespilotne letjelice", stoji u objavi.

Možda je to prva poznata ruska upotreba kemijskog oružja u Ukrajini. Zasad nema službene potvrde ovih informacija.

Ivana Klimpuš, čelnica odbora ukrajinskog parlamenta za integraciju Ukrajine u EU, ustvrdila je da je Rusija danas najvjerojatnije koristila kemijsko oružje u Mariupolju, nakon što je bataljun Azov izvijestio da je na grad iz drona puštena ''nepoznata tvar''.

Klimpuš je konstatirala da su ljudi pogođeni tom ''nepoznatom tvari'' imali respiratorne probleme te je pozvala na uvođenje embarga na sve ruske energente.

Tijekom rata u Ukrajini, britanski i američki obavještajni dužnosnici upozoravali su da postoji "ozbiljna zabrinutost" da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje, piše Index.hr.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby komentirao je izvještaje o korištenju kemijskog oružja u Mariupolju.

"Svjesni smo izvještaja s društvenim medija koji kažu da su ruske snage koristile kemijsko oružje u Mariupolju. Trenutno ih ne možemo potvrditi, nastavljamo pozorno pratiti situaciju", rekao je Kirby.

"Ako su ti izvještaji točni, to je jako zabrinjavajuće i održava ono što smo govorili o ruskom potencijalu korištenja raznih agenata za kontrolu gomile, što uključuje suzavac pomiješan s kemikalijama", rekao je Kirby.

Izvještaje je komentirala i britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja je na Twitteru napisala: "Žurno radimo s partnerima na provjeri tih izvješća. Svako korištenje takvih oružja značilo bi bešćutnu eskalaciju konflikta i da je za to odgovoran Putin i njegov režim".

Kopirati
Drag cursor here to close