Donbas

Ruske rakete uništile zračnu luku u Dnipru; Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali radioaktivne tvari iz Černobila

Nakon povlačenja ruskih snaga s područja Kijeva, koji je bio tvrd orah, očekuje se da će upravo područje Donbasa biti njihov glavni cilj te da slijede žestoke bitke.
Vijesti / Flash | 10. 04. 2022. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske snage ispalile su u nedjelju rakete na ukrajinske regije Luhanska i Dnipra, pri čemu je potpuno uništena zračna luka u gradu Dnipru, a vjerojatno ima i žrtava, objavili su ukrajinski dužnosnici. 

Valentin Rezničenko, guverner središnje ukrajinske regije Dnipropetrovsk je kazao da djelatnici hitne pomoći tragaju za potencijalnim žrtvama u pogođenom objektu u gradu Zvonjeckom te je dodao da će pojedinosti o žrtvama iznijeti kasnije.

"Preciznim raketama tijekom noći su uništeni baza i sjedište bataljuna u Zvonjeckom, koji je nedavno dobio pojačanje u vidu stranih plaćenika", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Rezničenko je putem Telegrama kazao da je napadnuta i zračna luka u gradu Dnipru.

"Uništena je zračna luka, ali i okolna infrastruktura. A rakete neprestano dolijeću", rekao je.

Rezničenko je ranije rekao da je u napadu na Dnipro ranjena jedna osoba te da su rakete izazvale požar koji je na kraju ugašen. Dodao je i da je projektil pogodio zgradu u okrugu Pavlograda.

Serhij Gaidai, guverner Luhanska, istočne regije koja graniči s Rusijom, ranije je na Telegramu napisao da su rakete pogodile školu i visoku stambenu zgradu u gradu Sjeverodonecku. Napisao je i da "srećom, nema žrtava".

Reuters nije uspio potvrditi informacije iz neovisnih izvora.

Podsjetimo, satelitske snimke pokazuju 13 kilometara dug ruski konvoj koji se s područja Harkiva, na sjeveroistoku Ukrajine, već nekoliko dana kreće južnije prema području Donbasa.

U Harkivu, drugom po veličini ukrajinskom gradu, još traju napadi.

Nakon povlačenja ruskih snaga s područja Kijeva, koji je bio tvrd orah, očekuje se da će upravo područje Donbasa biti njihov glavni cilj te da slijede žestoke bitke. 

Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali radioaktivne tvari iz Černobila

Ukrajina tvrdi da su ruske snage koje su okupirale bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu ukrale radioaktivne tvari iz istraživačkih laboratorija koje bi ih mogle ubiti, javlja BBC u nedjelju.

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja objavila je na Facebooku da su ruski vojnici ušli u skladišni prostor istraživačke baze Ecocentre i ukrali 133 visoko radioaktivne tvari.

- Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan ako se postupa neprofesionalno, priopćila je agencija dodajući da je "lokacija ukradenih tvari trenutno nepoznata".

BBC nije mogao neovisno potvrditi te informacije.

Ranije ovog tjedna ukrajinski ministar energetike German Gulaščenko rekao je da su se ruski vojnici izložili "šokantnoj" količini nuklearnog zračenja te da bi neki od njih mogli imati manje od godinu dana života.

- Kopali su zemlju kontaminiranu radijacijom, skupljali radioaktivni pijesak u vreće za utvrđivanje, udisali ovu prašinu, napisao je Gulaščenko na Facebooku u petak nakon posjete zoni isključenja.

Ruska agresija Ukrajini nanijela štetu veću od 500 milijardi dolara

Mnogi ukrajinski gradovi, mjesec i pol od početka ruske agresije, već sliče europskim gradovima koji su pretrpjeli najveća razaranja u Drugom svjetskom ratu, spaljeni i gotovo sravnjeni sa zemljom.

Razrušenu Europu nakon Drugog svjetskog rata spasio je, kako je tada nazvan - Maršalov plan.

Maršalov plan spasio je poslijeratnu razrušenu Europu. Kreirali su ga SAD i Kanada koji su u 4 godine poslali oko 13 milijardi dolara pomoći u hrani, alatima i povoljnim zajmovima za obnovu infrastrukture.

I Ukrajina će trebati veliku međunarodnu pomoć u obnovi. Već sada šteta koju je napadnutoj zemlji nanio rat veća je od 500 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close