Napad u neutralnom prostoru

Antonov: ''U tom slučaju to bi bila otvorena objava rata''

Antonov je komentirao prijetnje nekih američkih zakonodavaca, posebice senatora Lindseyja Grahama da će oboriti ruske zrakoplove u međunarodnom zračnom prostoru
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2023. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski veleposlanik u Sjedninjenim Američkim Državama, Anatolij Antonov poručio je da bi namjerni napad na ruski zrakoplov u neutralnom zračnom prostoru bio otvorena objava rata nuklearnoj sili.

''Pozivi nekih zakonodavaca nadilaze zdrav razum'', navodi se u komentaru diplomata koji je prenijelo rusko veleposlanstvo u SAD-u. Antonov je komentirao prijetnje nekih američkih zakonodavaca, posebice senatora Lindseyja Grahama da će oboriti ruske zrakoplove u međunarodnom zračnom prostoru ako se približe američkoj vojnoj opremi, prenosi N1.

Detaljno objašnjenje

''Ministarstvo obrane Ruske Federacije detaljno je objasnilo razloge i postupak postupanja ruskih pilota tijekom incidenta iznad Crnog mora. Ponovit ću za one koji nisu smogli snage objektivno sagledati situaciju: naši lovci nisu došli u kontakt s američkom bespilotnom letjelicom'', tvrdi Antonov, objašnjavajući događaje vezane uz pad američkog drona MQ-9.

TASS, koji prenosi izjavu veleposlanika, navodi da je Rusija učinila sve da spriječi takve incidente te da je unaprijed obavijestila međunarodnu zajednicu o granicama privremenog režima za korištenje zračnog prostora uspostavljenog u svrhu provođenja “specijalne vojne operacije”, kako Rusija naziva rat u Ukrajini.

''Naravno da je Pentagon uvrijeđen zbog gubitka skupe opreme, no u ovom slučaju, američke optužbe o neprofesionalizmu bi trebalo usmjeriti na njihovu vlastitu adresu'', dodao je Antonov.

Ponovno spominjanje nuklearnog rata

''Što se tiče navedenog senatora (Graham), ovo nipošto nije prvi pokušaj odvratnog zakonodavca da izazove opasnu eskalaciju rusko-američkih odnosa. Prije godinu dana pozvao je građane naše zemlje na atentat na predsjednika Rusije. Vjeruje li senator ozbiljno da je izravan vojni sukob s Rusijom u interesu birača koji su mu povjerili brigu o svojim životima i dobrobiti?'', pita se ruski veleposlanik.

''Namjerno napadati ruski zrakoplov u neutralnom zračnom prostoru nije samo zločin prema međunarodnom pravu, već i otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili'', upozorio je.

Poručio je da bi se oružani sukob između SAD-a i Rusije značajno razlikovao od onog kojeg Amerikanci vode u Ukrajini. ''Je li Kapitol spreman izložiti američke građane i međunarodnu zajednicu riziku sveopćeg nuklearnog rata? Odgovorite, dragi senatore!''

''Ne tražimo sukob s nuklearnom silom. Nastavljamo održavati kontakte, uključujući i preko Ministarstva obrane, kako bismo spriječili nenamjerne sudare. Volio bih da američki političari imaju isti stav prema odnosima s Rusijom'', zaključio je Antonov.

Kopirati
Drag cursor here to close