O incidentu iznac Crnog mora

Rusija: Ovo je neprijateljski čin

"Itekako smo svjesni svrhe za koje se koriste takve izviđačke i udarne besposadne letjelice", rekao je Antonov.
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2023. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov je u razgovoru za rusku režimsku agenciju TASS komentirao jučerašnji incident nad Crnim morem te ga usporedio s hipotetskom situacijom u kojoj bi Rusija poslala svoje vojne dronove uz obale SAD-a.

"Zabrinuti smo zbog neprihvatljive aktivnosti američke vojske u neposrednoj blizini naših granica. Itekako smo svjesni svrhe za koje se koriste takve izviđačke i udarne besposadne letjelice", rekao je Antonov, a prenosi Index.hr.

"Što rade tisuće kilometara od SAD-a? Odgovor je očit - prikupljaju obavještajne podatke, koje u konačnici koristi kijevski režim kako bi napao naše oružane snage i naš teritorij", ustvrdio je ambasador države koja je prije godinu dana započela invaziju na Ukrajinu, suverenu članicu Ujedinjenih nacija.

"Postavimo si retoričko pitanje: Da se, naprimjer, ruski vojni dron pojavio kod New Yorka ili San Francisca, kakva bi bila reakcija američkog ratnog zrakoplovstva i mornarice? Siguran sam da bi akcija američke vojske bila beskompromisna te da ne bi dozvolili prodor u svoj zračni ili pomorski prostor", rekao je Antonov pa dodao: "Pretpostavljamo da će se SAD suzdržati od daljnjih špekulacija u medijskom prostoru i da će prestati letjeti blizu ruskih granica".

Rusija je dan nakon incidenta nad Crnim morem pozvala SAD da obustavi "neprijateljske letove", javlja AFP. Podsjetimo, jučer je došlo do bliskog kontakta ruskog lovca Su-27 i američkog vojnog drona MQ-9 Reaper. Pentagon je ustvrdio da se radilo o "rutinskom letu", a Rusija je incident nazvala "provokacijom".

"Smatramo bilo koju akciju u kojoj se koristi američko oružje otvoreno neprijateljskom", poručio je ruski veleposlanik u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close