Protuzračna obrana

Amerikanci šalju Hawkove i Avengere u Ukrajinu

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan nije precizirao o kojoj vrijednosti paketa je riječ
Vijesti / Svijet | 11. 11. 2022. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi paket vojne pomoći koji će SAD poslati Ukrajini sadržavat će projektile za sustav protuzračne obrane HAWK te stav protuzračne obrane Avenger. Ovo je između ostalog rekao savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan.  

Nije precizirao o kojoj vrijednosti paketa je riječ, ali je podsjetio je kako je prošli tjedan posjetio Kijev i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te visokopozicioniranim ukrajinskim dužnosnicima.

Video: Avenger Missile System

Istaknuo je kako su sustavi protuzračne obrane od ključne važnosti za Ukrajince.

Dodao je kako će SAD nastaviti pružati svaki vid pomoći Ukrajini.

''Rusija nastavlja koristiti krstareće rakete da napada ključne civilne infrastrukture u Ukrajini te dronove iranske proizvodnje“, kazao je Sullivan.

Osvrnuo se i na priopćenje ruske strane da će linija odbrane u Hersonu biti povučena prema lijevoj obali rijeke Dnjepar.

“Ovo je prekretnica za Ukrajince“, kazao je Sullivan.

Upozorio je kako ovo povlačenje ne znači kraj rata i da će Ukrajinci donijeti odluku o diplomatskom putu s Rusijom, te da SAD neće vršiti nikakav pritisak na Ukrajinu.

Sustav protuzračne obrane Hawk

Španjolci već poslali četiri sutava, šalju još dva

Španjolska je Ukrajini prošli tjedan već poslala četiri sustava Hawk, kako bi joj pomogla odbiti rusku invaziju i zaštititi oštećenu infrastrukturu.

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles u četvrtak je najavila kako će Ukrajini poslati dodatna još dva sustava protuzračne obrane HAWK američke proizvodnje.

Kopirati
Drag cursor here to close