Žestoke borbe u Donjecku

200 000 mrtvih: Ogromna je količina patnje i žrtava koje je donio rat u Ukrajini

Do žestokih borbi na istoku došlo je kada je ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar.
Vijesti / Svijet | 10. 11. 2022. u 09:42 Fena
Borbe oko ukrajinskog grada Bakhmuta

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske snage su odbile nove ruske napade u istočnoj oblasti Donjecka, gdje Moskva nastavlja sa ofanzivom u pravcu Bahmuta i Avdijevke, priopćio je stožer ukrajinskih oružanih snaga, dok je najviši američki general upozorio na "ogromnu količinu" patnje i žrtava koje je rat donio Ukrajincima, javlja Slobodna Europa.

Do žestokih borbi na istoku došlo je kada je ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar u djelomično okupiranoj oblasti Herson u Ukrajini, u posljednjem očiglednom neuspjehu Moskve na bojnom polju na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska je priopćila da je također odbila ruske napade u Lugansku, koji zajedno sa Donjeckom čini regiju Donbas u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage su izvele raketne i zračne udare i gađale raketama više od 30 naselja u oblastima Donjecka, Luganska, Dnjepropetrovska, Zaporožja, Nikolajeva, Suma i Hersona, priopćila je vojska.

Američki general Mark Milley, predsjedavajući Združenog stožera, rekao je da je oko 100.000 ruskih i 100.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno u ratu, što je najveća procjena koju je do sada ponudio jedan zapadni zvaničnik.

Milley je, govoreći na događaju u New Yorku, također sugerirao da je oko 40.000 civila poginulo nakon što su bili zahvaćeni sukobom.

Procjene nisu mogle biti nezavisno potvrđene, a Kijev i Moskva pažljivo čuvaju broj žrtava.

U posljednjem ruskom ažuriranju u rujnu navodi se da je od početka sukoba 24. veljače ubijeno 5.937 vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close