Okvir za sankcije

Amerika dopunila pravila za sankcije na Balkanu

Okvir za sankcije za zapadni Balkan usvojen je u svibnju 2003. godine, a zadnji put je izmijenjen 2021.
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2022. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija SAD objavilo je novi dopunjeni okvir za sankcije vezane za zapadni Balkan, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Prema informacijama koje su navedene na stranici Ministarstva financija, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) usvojio je novi finalni okvir zato što je u proteklom razdoblju bilo više izmjena postojećeg okvira, pa je odlučeno da se napravi potpuno novi okvir u koji će biti objedinjene sve predviđene mjere.

Kažnjavanje korupcije

Podsjetili su da je okvir za sankcije za zapadni Balkan usvojen u svibnju 2003. godine, a zadnji put izmijenjen 2021. Kako je objašnjeno, nove odredbe odnose se, između ostalog, na kažnjavanje korupcije.

"Ovo finalno pravilo zamjenjuje regulativu koja je bila dopunjena i ponovo objavljena 29. lipnja 2011. godine i uključuje dodatna uputstva i definicije, opće dozvole i druge regulatorne provizije. Zbog većeg broja sekcija koje su dopunjene i dodate, OFAC objavljuje Regulacije za stabilizaciju zapadnog Balkana u cijelosti", objašnjeno je u uvodu dokumenta koji je objavljen u četvrtak navečer.

Najzanimljivije izmjene, navode Nezavisne novine, odnose se na direktno ili indirektno učešće u koruptivnim radnjama na zapadnom Balkanu.

"Sekcija Izvršne naredbe 14033, uz određene izuzetke, blokira svu imovinu i interese osobama koje su odgovorne ili su suučesnici, ili su direktno ili indirektno uključeni u koruptivne radnje vezane za zapadni Balkan, uključujući koruptivne radnje od strane ili za račun bio koje vlade na zapadnom Balkanu", naglašeno je.

Sankcije

U nastavku se precizira da se sankcije odnose na bilo kojeg dužnosnika na bilo kojoj razini vlasti na zapadnom Balkanu i da su neki od oblika sankcioniranih aktivnosti zloupotreba javnih resursa, korištenje privatnih resursa za osobnu korist ili političke ciljeve, kao i na davanje i primanje mita.

"Blokira se sva imovina onima koji su materijalno pomagali, sponzorirali ili pružili financijsku, materijalnu ili tehnološku podršku dobara i usluga podržavajući ili za račun bilo koje osobe čija imovina i interesi su blokirani u skladu s ovom naredbom, ili je u vlasništvu ili u kontroli, ili je djelovala ili namjeravala da djeluje za račun direktno ili indirektno bilo koje osobe čija su imovina i interesi blokirani u skladu s Izvršnom naredbom 14033", naglašeno je.

Potkopavanje sporazuma

Također, kao što je već bilo navedeno i u prethodnom pravilu, može biti sankcionirana i osoba koja predstavlja značajan rizik da će počiniti nasilje kojim se ciljano prijeti miru ili smanjenju sigurnosti bilo kojeg područja unutar regije, na način da se, kako je navedeno, potkopava autoritet, djelovanje i ciljevi međunarodnih organizacija prisutnih u regiji.

Jedna od navedenih mjera, koja je također bila prisutna i u prethodnoj odluci koju je prošle godine donio Joe Biden, američki predsjednik, odnosi se na sankcioniranje onih koji potkopavaju međunarodne sporazume i odluke visokog predstavnika za BiH, kao i Vijeće za provođenje mira za BiH.

"Blokirana će biti imovina i interesi osoba koje je odgovorno ili je suučesnik, ili se na direktan i indirektan način uključio u aktivnosti koje prijete miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg područja na zapadnom Balkanu", naglašeno je.

Ruska nafta

Istovremeno, kako javlja Radio Slobodna Europa, EU priprema proširenje sankcija protiv Rusije, a zapadni Balkan, sudeći prema informacijama ovog medija, bit će izuzet od zabrane kupovine ruske nafte.

"Da bi se zaštitila energetska sigurnost zapadnog Balkana potrebno je predvidjeti derogaciju kojom bi se omogućio tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uvjetom da takav tranzit ostane u granicama prosječnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbjeglo zaobilaženje sankcija", stoji u tekstu Radija Slobodna Europa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close