Važna poruka posjete

Američki predsjednik iznenada došao u Kijev

Prvi čovjek SAD-a stigao je u iznenadnu posjetu Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2023. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden nenajavljeno je stigao u glavni grad Ukrajine, Kijev.

U centru Kijeva ranije je zabilježena duga kolona automobila koji jure ulicama glavnog ukrajinskog grada, javlja Dnevnik. Twitter je brujao o tome i nagađao o tome što se događa.

Neki su nagađali da je centar Kijeva blokiran zbog posjeta američkog predsjednika Bidena, koji putuje za Poljsku. Njegov posjet Varšavi zakazan je za utorak. Sada su se nagađanja pokazala točnima.

"Centar Kijeva je blokiran zbog dolaska vrlo važnih ljudi. Ukrajinski mediji nagađaju da je Biden došao u posjet. Nikome nije dozvoljen prolazak ulicama", pišu na društvenim mrežama.

Britanski reporter John Sweeney, koji se nalazi u Kijevu, na Twitteru je objavio da se na ulicama glavnog grada govori kako je američki predsjednik Joe Biden stigao u grad.

Inače, ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba jutros je otkazao put u Bruxelles, gdje je trebao prisustvovati sastanku o pomoći Ukrajini.

Julian Röpcke, novinar Bilda, napisao je na Twitteru kako je Bidenov dolazak u Kijev snažna poruka diktatoru Putinu.

Ukrajinski mediji navode da je čnjenica da se američki predsjednik sastaje s ukrajinskim čelnikom u srcu glavnog grada usred sukoba, značajna i simbolična.

U gotovo godinu dana od invazije punog razmjera šalje jasnu poruku Moskvi - da Amerika i Zapad neće bježati od potpore Ukrajini.

Priopćenjem o posjetu Bidena Ukrajini oglasila se Bijela kuća: "Dok se svijet priprema obilježiti godinu dana od ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam danas u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskim i ponovno potvrdio našu nepokolebljivu i nepokolebljivu predanost ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Ali bio je u krivu", navodi se u priopćenju.

"Danas se u Kijevu sastajem s predsjednikom Zelenskim i njegovim timom radi rasprave o našoj potpori Ukrajini. Najavit ću još jednu isporuku ključne opreme uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor kako bismo zaštitili ukrajinski narod od zračnog bombardiranja.

I podijelit ću da ćemo kasnije ovog tjedna objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj.

Tijekom prošle godine Sjedinjene Države izgradile su koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle obrani Ukrajine vojnom, gospodarskom i humanitarnom potporom bez presedana i ta će potpora trajati.

Također se radujem putovanju u Poljsku kako bih se susreo s predsjednikom Dudom i čelnicima naših saveznika s istočnog krila, kao i iznio primjedbe o tome kako će Sjedinjene Države nastaviti okupljati svijet da podrži narod Ukrajine i temeljne vrijednosti ljudska prava i dostojanstvo u Povelji UN-a koja nas ujedinjuje širom svijeta", objavila je Bijela Kuća.

 
Kopirati
Drag cursor here to close