Potpora

Zelenski: Europski čelnici spremni su nam dati avione

Predsjednik Volodimir Zelenski već duže vremena apelira na ukrajinske saveznike da pošalju mlažnjake, a u četvrtak je rekao kako je nekoliko europskih lidera spremno to i učiniti.
Vijesti / Svijet | 10. 02. 2023. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je danas kako ne isključuje slanje mlažnjaka Ukrajini u nekom trenutku, ali je istaknuo kako je Kijevu trenutno potrebnija druga vrsta naoružanja, poput artiljerije.

Predsjednik Volodimir Zelenski već duže vremena apelira na ukrajinske saveznike da pošalju mlažnjake, a u četvrtak je rekao kako je nekoliko europskih lidera spremno to i učiniti, prenosi Index.hr

"Europa će biti uz nas do naše pobjede. Čuo sam to od niza europskih čelnika... Da su spremni dati nam potrebno oružje i potporu, uključujući zrakoplove", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje je prisustvovao summitu čelnika zemalja EU.

Takav bi potez bio jedan od najvećih pomaka do sada u zapadnoj podršci Ukrajini, a Moskva poručuje da to znači eskalaciju i prolongiranje sukoba.

"Apsolutno ništa ne isključujem", odgovorio je Macron na pitanje o mogućnosti slanja zrakoplova na kraju summita čelnika EU.

Međutim, Macron je rekao da je trenutačni prioritet pomoć Ukrajini u tjednima i mjesecima koji dolaze, a borbeni zrakoplovi ne mogu biti isporučeni u tom vremenskom okviru te će trebati vremena da se ukrajinski piloti obuče za upravljanje.

Po francuskom predsjedniku, prioritet bi trebao biti na oružju poput artiljerije koje se pokazalo učinkovitim, a ukrajinske su snage već obučene za upravljanje. Dodao je kako će možda biti potrebno intenzivirati slanje takvog oružja i da će ukrajinski saveznici razmotriti tu mogućnost u narednim danima.

Približavanjem godišnjice ruske invazije 24. veljače, Kijev predviđa snažnu rusku ofenzivu. Upitan na ukrajinskoj televiziji slaže li se da je ruska ofenziva već počela, Pavlo Kirilenko, guverner istočne regije Donjeck, rekao je jučer: "Da, definitivno."

Kopirati
Drag cursor here to close