AH-64 Apache

Američka vojska raspoređuje jurišne helikoptere u Europu

Sredinom prošlog tjedna počelo je iskrcavanje vojnih napadačkih helikoptera Apache, opreme i ljudstva
Vijesti / Svijet | 18. 04. 2023. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vojska objavila je da su vojni helikopteri i oprema iz sastava borbene zrakoplovne brigade počeli pristizati u luku Solun u Grčkoj. Sredinom prošlog tjedna počelo je iskrcavanje vojnih napadačkih helikoptera AH-64 Apache, opreme i ljudstva koji će u narednih devet mjeseci sudjelovati u misiji Atlantic Resolve.

Vojska je u priopćenju rekla da Atlantic Resolve osigurava rotacijsko raspoređivanje borbenih snaga u Europi kako bi pokazali predanost NATO-u dok istovremeno grade spremnost, povećavaju interoperabilnost i jačaju veze između savezničkih i partnerskih vojski.

''Važnost naše prisutnosti u Europi ne može se podcijeniti,” rekao je potpukovnik Frederick Clapp, zapovjednik Task Force Brawler. ''Naša radna grupa neumorno je radila tijekom posljednje dvije godine obučavajući se i pripremajući se za ovo raspoređivanje. Spremni smo rasporediti naše osoblje, opremu i zrakoplove koji će graditi odnose s našim europskim saveznicima i partnerima''.

Tijekom sljedeća tri tjedna, dijelovi brigade provodit će lučke operacije, patrolne letove do zračne baze Mihail Kogalniceanu u Rumunjskoj, letove za orijentaciju i upoznavanje lokalnog područja, uspostavit će stožer radne grupe i pomagat će svojim kolegama iz 1. oklopne divizije.

Tijekom sljedećih devet mjeseci više od 2000 američkih vojnika sudjelovat će u NATO vježbama obuke diljem Rumunjske, Njemačke, Poljske, Latvije, Bugarske i Grčke. Za mnoge vojnike ovo će biti prvo raspoređivanje i rad sa savezničkim vojnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close