Ruska Fabrika pobjeđuje; cyber rat bjesni internetom
Analiza učinkovitosti Rusije u jačanju propagande na Twitteru, YouTubeu, TikToku, Telegramu i drugim platformama

Ruska Fabrika pobjeđuje; cyber rat bjesni internetom

Sci-Tech / Internet | 16. 04. 2023. u 20:50 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska vlada postala je daleko uspješnija u manipuliranju društvenim medijima i ljestvicom na tražilicama nego što se dosad znalo, potičući laži o ukrajinskoj vojsci i nuspojavama cjepiva sa stotinama tisuća lažnih internetskih računa, navedeno je u dokumentima koji su nedavno procurili u javnostu distribuirajući se preko aplikacije za chat Discord.

Ruski operateri tih računa hvale se da ih društvene mreže otkriju samo oko jedan posto, navedeno je u jednome od povjerljivih američkih dokumenata.

Ta tvrdnja, opisana ovdje po prvi put, izazvala je uzbunu bivših vladinih dužnosnika i stručnjaka unutar i izvan tvrtki društvenih medija koje su novinari Washington Posta kontaktirali za ovaj članak.

“Google, Meta i drugi pokušavaju ovo zaustaviti, a Rusija pokušava biti bolja. Brojka koju navodite sugerira da Rusija pobjeđuje”, rekao je Thomas Rid, stručnjak za dezinformacije i profesor na Fakultetu za napredne međunarodne studije Sveučilišta Johns Hopkins. Dodao je da je tvrdnja o 1 posto vjerojatno pretjerana ili obmanjujuća.

Nedatirana analiza učinkovitosti Rusije u jačanju propagande na Twitteru, YouTubeu, TikToku, Telegramu i drugim platformama društvenih medija navodi aktivnost krajem 2022. i očito je predstavljena američkim vojnim čelnicima posljednjih mjeseci.

To je dio dokumenata koji kruže u chatroomu na Discordu i koje je dobio The Washington Post. Tehničar Zračne nacionalne garde Jack Teixeira optužen je u petak za uzimanje i prijenos povjerljivih dokumenata, optužbi za koje mu prijeti 15 godina zatvora.

Otkrića o poboljšanim sposobnostima Rusije za dezinformiranje dolaze nakon što su vlasnik Twittera Elon Musk i neki republikanci u Kongresu optužili saveznu vladu za dosluh s tehnološkim tvrtkama kako bi se potisnuli desničarski i neovisni stavovi prikazujući previše računa kao ruske pokušaje stranog utjecaja.

Odbor osnovan za koordinaciju politike američke vlade o dezinformacijama raspušten je prošle godine nakon što su postavljena pitanja o njegovoj svrsi i koordiniranoj kampanji usmjerenoj na osobu koja je odabrana da je vodi.

Zaposlenici Twittera također kažu da su zabrinuti da su Muskova smanjenja u ljudstvu naštetila sposobnosti platforme da se bori protiv operacija utjecaja. Propagandne kampanje i govor mržnje povećali su se otkako je Musk preuzeo stranicu u listopadu, prema izjavama zaposlenika i vanjskim istraživačima. Ruski promotori dezinformacija čak su kupili Muskove nove blue checkmark.

Mnogi od deset sadašnjih i bivših stručnjaka za obavještajne službe i tehničku sigurnost s kojima su novinari razgovarali za ovaj članak upozorili su da je ruska agencija čije su tvrdnje pomogle u stvaranju temelja za dokument koji je procurio, možda preuveličala svoju stopu uspješnosti.

No čak i ako su se ruski lažni računi uspjeli otkriti samo 90 posto umjesto 99 posto, to bi značilo da je Rusija postala mnogo vještija u širenju svojih stajališta nesvjesnim potrošačima nego 2016., kada je kombinirala bot račune s ljudskim propagandistima i hakiranjem kako bi pokušala utjecati na tijek predsjedničkih izbora u SAD-u, rekli su stručnjaci.

"Da sam ja vlada SAD-a, ovo bih shvatio ozbiljno... ali smireno", rekao je Ciaran Martin, bivši šef britanske agencije za kibernetičku obranu. "Razgovarao bih s glavnim platformama i rekao bih, 'Pogledajmo ovo zajedno da vidimo kakvu vjerodostojnost dati ovim tvrdnjama'."

"Nemojte automatski izjednačavati aktivnost s utjecajem", rekao je Martin.

Ministarstvo obrane odbilo je komentirati. TikTok, Twitter i Telegram, svi u dokumentu navedeni kao mete ruskih informacijskih operacija, nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

U izjavi, vlasnik YouTubea, Google rekao je: “Imamo snažnu evidenciju otkrivanja i poduzimanja radnji protiv botnet mreža. Neprestano pratimo i ažuriramo naše zaštitne mjere.”

Internet, središte života

Budući da prosječni korisnik interneta provodi više od dva sata dnevno na društvenim mrežama, internet je postao možda vodeće mjesto za razgovore o aktualnim događajima, kulturi i politici, podižući važnost utjecaja na ono što se vidi i govori na internetu. Ali malo se zna o tome kako se određeni sadržaj prikazuje korisnicima.

Velike tehnološke tvrtke tajnovite su u vezi s algoritmima koji pokreću njihove stranice, dok marketinške tvrtke i vlade koriste utjecajne osobe i automatizirane alate za slanje poruka svih vrsta.

Moguća prisutnost prikrivene propagande posljednjih je mjeseci izazvala široku zabrinutost oko TikToka, čije je kinesko vlasništvo potaknulo predložene zabrane u Kongresu, i Twittera, čiji je bivši šef povjerenstva i sigurnosti Yoel Roth rekao Kongresu u veljači da stranica još uvijek skriva tisuće ili stotine tisuće ruskih botova.

Iskrena procjena ruskih operacija dezinformiranja

Dokument nudi rijetku iskrenu procjenu američkih obavještajnih službi o ruskim operacijama dezinformiranja. Dokument pokazuje da su ga pripremili Združeni načelnik stožera, Cyber zapovjedništvo SAD-a i Zapovjedništvo za Europu, organizacija koja upravlja američkim vojnim aktivnostima u Europi. Odnosi se na signalnu inteligenciju, koja uključuje prisluškivanje, ali ne navodi izvore za svoje zaključke.

Fokusira se na ruski Glavni znanstveno-istraživački računalni centar, koji se također naziva GlavNIVTs. Centar obavlja poslove izravno za administraciju ruskog predsjednika. Rečeno je da je ruska mreža za vođenje svoje kampanje dezinformiranja poznata kao Fabrika.

Fabrika

Centar je krajem 2022. radio na daljnjem poboljšanju mreže Fabrika, stoji u analizi i zaključuje da će "napori vjerojatno poboljšati sposobnost Moskve da kontrolira svoje domaće informacijsko okruženje i promovira proruske narative u inozemstvu."

Analiza kaže da Fabrika uspijeva u svome poslu iako su zapadne sankcije protiv Rusije i vlastita ruska cenzura platformi društvenih medija unutar zemlje stvorile dodatne poteškoće.

"Botovi pregledavaju, 'lajkaju', pretplaćuju se i ponovno objavljuju sadržaj te manipuliraju brojem pregleda kako bi pomaknuli sadržaj prema gore u rezultatima pretraživanja i popisima preporuka", kaže se u sažetku.

Dodaje se da u drugim slučajevima Fabrika šalje sadržaj izravno običnim i nesumnjivim korisnicima nakon što iz baza podataka prikupi njihove podatke poput adresa e-pošte i telefonskih brojeva.

Ciljevi ruske kampanje utjecaja

Obavještajni dokument kaže da su ciljevi ruske kampanje utjecaja uključivali demoraliziranje Ukrajinaca i iskorištavanje podjela među zapadnim saveznicima.

Nakon pokušaja Rusije da se umiješa u predsjedničke izbore u SAD-u 2016., društvene mreže pojačale su svoje pokušaje provjere korisnika, uključujući i putem telefonskih brojeva.

Rusija je odgovorila, u najmanje jednom slučaju, masovnom kupnjom SIM kartica, što je funkcioniralo sve dok tvrtke nisu uočile obrazac, rekli su zaposlenici.

Rusi su se sada okrenuli lažnim tvrtkama koje mogu dobiti telefonske brojeve koji se manje mogu otkriti, kaže se u dokumentu.

Šest specifičnih kampanja utjecaja

Zasebni strogo povjerljivi dokument sa Discorda sažeo je šest specifičnih kampanja utjecaja koje je pokrenula ili planirala kasnije ove godine nova ruska organizacija, Centar za specijalne operacije u kibernetičkom prostoru.

Nova skupina uglavnom cilja na regionalne saveznike Ukrajine, navodi se u dokumentu.

Te su kampanje uključivale i onu osmišljenu za širenje ideje da američki dužnosnici skrivaju nuspojave cjepiva, s namjerom da potaknu podjele na Zapadu. Druga kampanja tvrdila je da je ukrajinska brigada Azov djelovala kazneno u istočnoj regiji Donbasa.

Drugi, usmjereni na određene zemlje u regiji, guraju ideju da Latvija, Litva i Poljska žele poslati ukrajinske izbjeglice natrag u borbu; da ukrajinska sigurnosna služba vrbuje zaposlenike UN-a da špijuniraju; i da Ukrajina koristi operacije utjecaja protiv Europe uz pomoć NATO-a.

Završna kampanja namijenjena je otkrivanju identiteta ukrajinskih informacijskih ratnika — ljudi na suprotnoj strani sve dubljeg propagandnog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close