Napredak

Kosovo i Srbija potpisali sporazume o željeznici i autocesti

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, pošto je dijalog o normalizaciji odnosa dvije strane uz posredstvo EU blokiran od studenog 2018. godine kada je Kosovo uvelo pristojbe od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2020. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su 14. veljače u Munchenu sporazume koji trebaju dovesti do obnavljanja željezničke veze i izgradnje autoceste Beograd-Priština, objavljeno je na Instagram nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Predsjednik Vučić prisustvovao je u Munchenu potpisivanju izjave o namjerama za uspostavljanje željezničkog koridora Beograd-Priština i izjave o namjeri za završetak izgradnje autoceste Beograd-Priština", navodi se na nalogu 'buducnostsrbijeav'. Kako se navodi, Vučić je poslije potpisivanja rekao da je 'to veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi'.

Izjave o namjerama u ime Srbije potpisao je direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić, u prisustvu Vučića, predsednika Kosova Hašima Tačija, specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Richarda Grenella i američkog veleposlanika u Beogradu Anthony Godfreya.

Veleposlanstvo SAD u Berlinu objavilo je na Twitteru da je Grenell 'otvorio Munchensku sigurnosnu konferenciju povijesnim potpisivanjem sporazuma o željeznici i autocesti između Srbije i Kosova, poslije prošlomjesečnog sporazuma o obnovi direktnih letova između Beograda i Prištine'.

"Ono što smo uradili, jeste da smo dogovorili način da otvorimo željeznice i autoceste. Kao što znate, već smo dogovorili avio liniju između Beograda i Prištine, tako da su ovo dva nova dogovora", rekao je Grenell poslije potpisivanja sporazuma, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Grenell, izaslanik predsjednika SAD Donalda Trumpa, ponovio je da 'pokušava da se što je više moguće fokusira na ekonomski razvoj i na otvaranje novih radnih mjesta'. "Moram kazati da su oba predsjednika, od samog početka, suglasna da na tome treba biti fokus. Zahvalan sam da smo uspjeli stići do ove točke", naveo je Grenell.

Thaqi je rekao da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom moguće tijekom ove godine, prenosi Euractiv. "Kosovo vjeruje u liderstvo predsjednika Trumpa i njegove administracije. Vjerujemo da je moguće da tijekom ove godine bude postignut konačni mirovni sporazum Kosova i Srbije", kazao je Thaqi.

On je naveo da je ovaj sporazum o željeznicama i autocesti 'najbolja poruka da će u regiji biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta, i to ne samo na Kosovu i Srbiji, već u cijelom Zapadnom Balkanu', prenosi RSE. Potpisivanje sporazuma uslijedilo je pošto su predstavnici Srbije i Kosova 20. siječnja u Berlinu potpisali izjavu o namjerama za obnovu letova između Beograda i Prištine, sa kompanijom Lufthansa.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, pošto je dijalog o normalizaciji odnosa dvije strane uz posredstvo EU blokiran od studenog 2018. godine kada je Kosovo uvelo pristojbe od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.

Vučić: Priče o sporazumu sa Kosovom ne zavise od političkih želja nego od kompromisa

Komentirajući Thaqijevu izjavu da očekuje konačni sporazum sa Beogradom do kraja godine, predsjednik Srbije je izjavio da tu priču sluša već sedam godina. "To ne zavisi od političkih želja, to zavisi od političke realnosti i spremnosti da se razgovara o kompromisu", rekao je Vučić novinarima poslije potpisivanja pisama o namjerama o željeznici i autocesti, navodi Euractiv.

On je ocijenio da će ti infrastrukturni radovi i prometno povezivanje biti od velike koristi ne samo za centralnu Srbiju već i za srpski narod na Kosovu, naročito za one koji žive u dijelovima Kosova koji nisu neposredno naslonjeni na centralnu Srbiju.

Vučić je rekao da će to omogućiti i proširenje prometnih veza, ali i slobodan protok ljudi, robe i kapitala i uputio zahvalnost američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na posredovanju američke administracije u tom poslu.

Nije obaviješten

Albin Kurti izjavio je da su sporazumi Beograda i Prištine potpisani na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu sklopljeni bez njegovog znanja. On na konferenciji prisustvuje zajedno sa Hashimom Thaqijem.

"U Berlinu su potpisana dva sporazuma od strane dužnosnika koje je ovlastio bivši ministar Palj Lekaj i cijeli pregovarački proces obavljen je prije stupanja na snagu naše vlade. Stoga ovi službenici nisu dobili odobrenje od nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štoviše, ni tekst sporazuma nije objavljen u javnosti, niti je dostavljen Vladi Kosova. Objavljeni su različiti neslužbeni nacrti", naveo je Kurti u objavi na Facebooku.

"Ma koliko su neophodne veze i unapređenje infrastrukturnih standarda za razvoj naših zemalja i dio europske vizije za regionalnu suradnju i dobrosusjedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan kao rezultat istinskih pregovora i u potpunosti u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu sa obavezama proisteklim iz procesa PAP", naveo je kosovski premijer, prenio je Kosovo online.

On je dodao da se u procesu tranzicije vlade, analiziraju svi koraci poduzeti u prošlosti i od nadležnih ministarstava se traži da to tretiraju kao prioritet, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close