Prva sjednica Vlade

Kosovo: Kurti preuzeo premijersku dužnost

U prvom obraćanju svom uredu, Kurti je rekao da će raditi za građane.
Vijesti / Svijet | 04. 02. 2020. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi premijer Kosova Albin Kurti službeno je preuzeo dužnost od bivšeg prvog potpredsednika Vlade Kosova Behgjeta Pacollija, javlja Anadolija.

Nakon svečanosti, uz intoniranje kosovske himne i pozdravljanje postrojenih pripadnika počasne postrojbe Kosovskih sigurnosnih snaga, ispred zgrade Vlade, Kurti i Pacolli su u uredu premijera obavili primopredaju dužnosti.

Kurti, lider Pokreta Samoopredjeljenje, dužnost je preuzeo dan nakon što je Skupština Kosova izabrala novu Vladu.

Nakon što se rukovao s Pacollijem i sjeo u premijersku fotelju, Kurti je rekao da je imao telefonski poziv od bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, koji ga je obavijestio da će biti odsutan, jer je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Po završetku primopredaje dužnosti, održana je prva svečana sjednica Vlade kojom je predsjedavao novi premijer.

U prvom obraćanju svom uredu, Kurti je rekao da će raditi za građane.

"Prvih 100 dana bit će naporni dani s maksimalnim angažiranjem i zalaganjem. Stolice imamo, ali uvjeren sam da ćemo više stajati na nogama zbog mnogih poslova koji nas očekuju. Naš program upravljanja jednako je ambiciozan koliko i očekivanja građana. Ne sumnjam da imamo sposobnost, hrabrost i vještine koje se traže od nas", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da bi ministar poljoprivrede trebao više vremena provoditi s poljoprivrednicima, a ministar zdravlja s liječnicima. Dodao je da će stranke ostati u Skupštini, dok u vladi neće biti stranačkih razlika, već će raditi kao tim.

"U ovoj vladi neće biti Pokreta Samoopredjeljenje, Demokratskog saveza Kosova, mi ćemo biti Vlada Republike Kosova koja zajedno radi na općem dobru. S tim u vezi moja vrata su otvorena svakog dana, svakog sata i svake minute. Ništa mi nije važnije od realizacije programa upravljanja i provođenja prioriteta građana", rekao je Kurti.

Prema koalicijskom sporazumu, vlada je sastavljena od 15 ministarstava. Po šest imaju Pokret Samoopredjeljenje i LDK, dok su dva ministarstva pripala srpskoj zajednici, a jedno bošnjačkoj. Vlada Kosova prvi put ima pet žena na čelu ministarstava.

Prema sporazumu postignutom u nedjelju, u ponedjeljak je na izvanrednoj sednici Skupštine Kosova većinom glasova zastupnika za novu predsednicu Skupštine izabrana Vjosa Osmani, potpredsednica Demokratskog saveza Kosova, dok je Glauk Konjufca, koji je 26. prosinca bio izabran za predsednika Skupštine, prešao u Vladu i izabran je ministra inostranih poslova.

Dogovoreno je i da će se o predsjedniku zemlje razgovarati kada istekne mandat sadašnjem predsjedniku Hashimu Thaciju, na proljeće 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close