Vučić i Borrell

Poruka iz EU: Srbija i Kosovo probleme trebaju riješiti za stolom

Srbija je spremna sjesti za stol sa Prištinom i razgovarati o svim suštinskim pitanjima odmah po ukidanju pristojbi na uvoz srpske robe na Kosovo
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2020. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je 31. siječnja u Beogradu da se EU mora snažnije angažirati kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine i da će angažirati specijalnog predstavnika za dijalog.

Poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borrell je rekao da je za napredovanje ka Europi neophodan nastavak rada na sveobuhvatnoj normalizaciji sa Kosovom, te da je osobno posvećen posredovanju u ovom dijalogu.

"Nije na nama da odlučimo šta će biti konkretan rezulatat. To će odlučiti Kosovo i Srbija. Ali, moramo se snažnije angažirati u posredovanju u tim razgovorima", rekao je. Borrell je dodao da europska perspektiva Srbije zavisi od toga, prenosi Euractiv.

"Europska unija politički i financijski mnogo potpomaže Srbiju, posebno posljednjih 10 godina. U tom periodu skoro dvije i pol milijarde eura je bespovratne pomoći dato Srbiji", rekao je Borrell i dodao da njegova posjeta treba ukazati koliko je EU posvećena pristupanju Srbije, te da to podrazumijeva veće napore sa obje strane.

Po pitanju sigurnosti Srbija i EU imaju intenzivnu suradnju, a to je bila ključna tema, rekao je Borrell i zahvalio Srbiji na učešću u misijama EU. "Također potrebno je intenziviranje u vanjskoj politici. Srbija treba da se progresivno usuglasi sa vanjskom politikom EU i trebamo se približiti", rekao je on.

Naveo je da nema razlike u pristupu SAD i EU pitanju Kosova, da je Washington vrlo moćan, ali da ne može ponuditi stolicu Kosovu u Ujedinjenim nacijama, jer postoji još velikih sila koje se pitaju.

Vučić zamolio Borrella da EU u budućnosti razmotri drugačija rješenja oko prijema novih članica

Predsjednik Srbije izjavio je da je visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella zamolio da Brisel u budućnosti razmotri drugačija rješenja kada je riječ o prijemu novih članica i da se u vezi s tim, ne ide tehnokratskim putem kao što je do sada bio slučaj. Obraćajući se medijima poslije sastanka sa Borrellom, Vučić je rekao da ga je zamolio da EU po tom pitanju uradi nešto izvan uobičajenih pravila.

"To sam rekao i Macronu, ako ne možemo odmah u EU da se vidi da nemamo granice sa Unijom i između sebe. Potrebno je da radimo na svemu što smo počeli u okviru mini Šengena, da radimo sa EU na otvaranju granica prema zemljama Šengena, da naši ljudi vide direktnu i konkretnu korist", kazao je predsjednik Srbije u Beogradu.

Navodeći da će broj članica EU od subote biti manji zbog istupanja Velike Britanije, Vučić je kazao da se nada kako Srbija može biti 28 član Unije u budućnosti za šta je kako je rekao, 'potrebno mnogo stvari uraditi, ali i da nam okolnosti idu na ruku i da postignemo mnogo teških dogovora u budućnosti'. Vučić je kazao da mu je Borrell ponovio stav EU da europska perspektiva Srbije neće biti izvjesna bez rješenja u dijalogu sa Prištinom.

"Neskriveno sam mu rekao da smo imali šansu za kompromis prije nekoliko godina, ali da je sada svaka takva ideja ubijena. Sve što smo mislili danas je nemoguće postaviti kao što je bilo nekada moguće, ali moramo pokušati raditi na kompromisnim rješenjima", kazao je predsjednik Srbije.

On je ponovio da je Srbija spremna sjesti za stol sa Prištinom i razgovarati o svim suštinskim pitanjima odmah po ukidanju pristojbi na uvoz srpske robe na Kosovo, ali i podsjetio da se navršava 2.480 dana od kako Priština nije fomirala Zajednicu srpskih općina.

"ZSO je osnov pravljenja Briselskog sporazuma, a nitko se ne sekira niti uzbuđuje zbog toga što skoro 2.500 dana nisu ispunili svoju jedinu obavezu", kazao je Vučić. Dodao je da se Borrellom razgovarao o situaciji u regiji i o odnosima Srbije sa Kinom i Rusijom.

"Rekao sam mu da smo nesumnjivo na europskom putu, ali i da imamo dobru, odličnu suradnju sa Rusijom i Kinom i da ćemo je nastaviti. Naravno, ta naša suradnja nije ni blizu tako dobra kao što recimo Njemačka i još neke zemlje EU surađuje sa njima", rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close