Slobo

34 godine od 'Niko ne sme da vas bije'

Bio je to govor koji će obilježiti njegovu političku i državničku karijeru i rečenica poslije koje su svi u bivšoj Jugoslaviji tukli svakoga.
Vijesti / Svijet | 24. 04. 2021. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 24. travnja 1987., Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Predsjedništva Saveza komunista Srbije, posjetio je Kosovo Polje i riječima "Niko ne sme da vas bije" dao podršku Srbima s Kosova koji su se žalili na sve agresivniji nacionalizam kosovskih Albanaca.

"Niko ne sme da vas bije!" kolokvijalni je naziv za incident koji se dogodio u Kosovu Polju za vrijeme sastanka predstavnika kosovskih Srba s izaslanstvom Saveza komunista Srbije na čelu s Miloševićem, a koji se tradicionalno smatra početkom Miloševićevog uspona na vlast te početkom antibirokratske revolucije i procesa koji će dovesti do raspada SFRJ.

Bio je to govor koji će obilježiti njegovu političku i državničku karijeru.

''Treba da ostanete tu i zbog predaka i zbog potomaka. Pretke biste obrukali, a potomke razočarali...'', rekao im je on između ostalog.

Video: Slobodan Milosevic - Niko ne sme da vas bije

Nakon što se Milošević obratio masi, situacija je krenula nagore. Demonstranti su željeli da priđu bliže, a milicija je željela da ih potisne. U sveopćem guranju se Milošević našao u komešanju i na njegove riječi umirenja upućene okupljenima, jedan mu prosvjednik dovikuje: „Ali, biju nas! Biju nas!".

Milošević potom izgovara rečenicu poslije koje su svi u bivšoj Jugoslaviji tukli svakoga.

Kopirati
Drag cursor here to close