Tko li mu je rekao?

Respiratori: Kako je nekada govorio Bakir

Liječnici su upozorili da respiratori koje je nabavila kompanija „Srebrena malina“ po nalogu federalnog premijera Fadila Novalića, nisu za upotrebu u liječenju teških pacijenata i da takvi respiratori bukvalno ubijaju pacijente.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2021. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

O kvaliteti ''malininih respiratora'' Bakir Izetbegović zna iz prve ruke, pa ih je tako u subotu u središnjem dnevniku na Federalnoj televiziji čak i nahvalio.

''U ovom trenutku svi rade, sve i do jednog to znam iz prve ruke'' rekao je Bakir podsjećajući kako je je Institut za mjeriteljstvo ustvrdio da su to respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu, kao stacionarni i portabilni.

Video: Ovako je govorio, a ovako govori

Međutim samo nekoliko mjeseci ranije, u jeku afere s ovim respiratorima, Bakir je pričao drugu priču upozoravajući tada bh. javnost da se kupila pogrešna roba.  

"10 milijuna KM se dalo za nešto što uopće ne zadovoljava potrebe, što nije za intenzivnu njegu, oni mogu sat vremena držat čovjeka u životu. Pogrešna se roba kupila nitko nije bio svjestan toga", upozoravao je u svibnju 2020.

Podsjećamo, u subotu se dramatičnim pismom javnosti obratila skupina liječnika s KCUS-a. U pismu oni objašnjavaju teško stanje na KCUS-u kojim rukovodi direktorica Sebija Izetbegović. Liječnici su upozorili da respiratori koje je nabavila kompanija „Srebrena malina“ po nalogu federalnog premijera Fadila Novalića, nisu za upotrebu u liječenju teških pacijenata i da takvi respiratori bukvalno ubijaju pacijente koji se liječe od korone na KCUS-u.

Nakon toga Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uputio je otvoreno pismo javnosti reagirajući na navode pojedinih liječnika KCUS-a objavljene u određenom broju medijima, uz tvrdnju da je riječ o “iznošenju niza neistina i kleveta koje unose i šire nemir među građanima”.

“Nećemo se izmaći pred ovolikom količinom zla i objeda, niti grubim kršenjem kodeksa profesionalnog ponašanja nekih medija i političara”, poručili su iz KCUS-a.

Zbog ovih optužbi na račiun KCUS-a mnistar zdravstva KS Haris Vranić pozvao je na hitni sastanak glavnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, šeficu klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa Službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju.

Iz KCUS-a su pak pozvali ministra Harisa Vranića da danas dođe u KCUS na sastanak u 9 sati s anesteziolozima iz KCUS ali i svim ostalim zaposlenicima koji sudjeluju u liječenju Covid – 19 bolesnika.

Kopirati
Drag cursor here to close