Wagner

30 tisuća boraca regrutiranih iz zatvora vratilo se kući; Oni su ispunili svoj ugovor

Aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost da je toliko mnogo kriminalaca, uključujući ubojice i druge nasilne kriminalce, pomilovano i prerano pušteno natrag u rusko društvo.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2023. u 23:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Otprilike 32.000 muškaraca koji su regrutirani iz ruskih zatvora za vojnu službu u Ukrajini vratilo se kući'', rekao je u nedjelju šef privatne plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin.

''Oni su ispunili svoj ugovor i bili su raspoređeni u borbama'', rekao je.

Aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost da je toliko mnogo kriminalaca, uključujući ubojice i druge nasilne kriminalce, pomilovano i prerano pušteno natrag u rusko društvo.

HINA prenosi kako su u nekim slučajevima osuđeni prijestupnici već počinili nova ubojstva.

Prigožin pak smatra vojnu službu izvrsnim programom resocijalizacije. U glasovnoj poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu ustvrdio je da su oslobođeni počinili ukupno samo 83 zločina.

''To je 80 puta manje kaznenih djela od onih koje se redovno puštalo nakon odsluženja kazne'', kaže on.

Bliski čovjek od povjerenja Vladimira Putina sam je regrutirao neke od zatvorenika u zarobljeničkim logorima. Putin je pomilovao one koji su potpisali ugovor za ratovanje. Uvjet je bio odraditi najmanje šest mjeseci borbenih misija u Ukrajini.

U ožujku je Prigožin rekao da je broj oslobođenih bivših zatvorenika iz Wagnerovih redova bio 5000. Nakon zauzimanja grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini, rekao je da je u borbama tamo izgubio 20.000 ljudi, uključujući 10.000 bivših zarobljenika.

U mnogim je slučajevima radio na tome da zločinci budu pokopani uz vojne počasti.

Aktivisti za ljudska prava žale se da Rusija nastavlja masovno regrutirati kriminalce za vojnu službu u zatvorima. Kažu da Ministarstvo obrane sada koristi kazneni sustav za regrutiranje boraca.

Kopirati
Drag cursor here to close