Sastanak

Čović sa Sattlerom u Mostaru - Hrvatski dužnosnici usmjereni na 14 prioriteta

Predsjednik Čović se sastao s veleposlanikom Sattlerom
Vijesti / Politika | 06. 10. 2023. u 10:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sa šefom izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Sastanku su nazočili i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto i međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić.

Fokus Hrvata 14 prioriteta

Tijekom susreta razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, te provođenju ključnih reformskih procesa.

Predsjednik Čović je istaknuo kako je dobivanje kandidatskog statusa u prosincu prošle godine povijesni korak u napretku naše zemlje i njenom putu u Europsku uniju. Istaknuo je kako fokus hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti ostaje usmjeren na daljnju provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i ispunjavanje potrebnih uvjeta na putu prema punopravnom članstvu u EU.

Šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler kazao je kako političkim dijalogom i kompromisom dužnosnici u BiH moraju doći do zajedničkih rješenja koji će rezultirati integraciji, stabilnosti i napretku BiH.

Reformski zakoni

Čović se zahvalio na podršci koju pruža EU i svi međunarodni partneri kako bi Bosna i Hercegovina u narednom razdoblju kroz set reformskih zakona ispunila kriterije i ostvarila napredak na putu ka Europskoj uniji.

Iako se redovito piše i političarima su puna usta bosanskohercegovačkog puta u Europsku uniju, aktualna vlast ostvaruje slabašne i spore korake.

Europska unija jeste ocijenila da je aktualna vlast na državnoj razini u proteklih devet mjeseci, usvajanjem nekoliko reformskih zakona, ostvarila veliki napredak na europskom putu Bosne i Hercegovine. Europska komisija će u studenom raspravljati o proširenju Unije i za očekivati je da taj napredak bude nagrađen otvaranjem pregovora sa BiH. Sve bi ovo, međutim, mogla ugroziti najnovija blokada državnog Parlamenta, jer stranke iz Republike Srpske usvajanje svih zakona uslovljavaju rješavanjem pitanja Ustavnog suda BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close