Glavna tema

"Zvona za uzbunu" u Europskom parlamentu zbog političke krize u BiH

Njemački europarlamentarac Michael Gahler rekao je da postupci Milorada Dodika pale "zvona za uzbunu". Pozvali su na "oštru osudu" i upotrebu bonskih ovlasti.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2021. u 21:27 Bljesak.info
Zvona za uzbunu" u EP zbog političke krize u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zvona za uzbunu" upaljena su u Europskom parlamentu zbog političke krize u Bosni i Hercegovini. Osam europarlamentaraca iz više stranaka uputilo je otvoreno pismo šefu diplomacije Europske unije Josephu Borelliju i visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

Europarlamentarci upozoravaju Borelija i Schmidta na povećanje tenzija u Bosni i Hercegovini i blokade, koje proizvodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi BHRT.

Poziv na upotrebu bonskih ovlasti

Navode da Dodik konstantno radi na secesiji, rušenjem ustavnog poretka BiH. Pismo je upućeno istovremeno kada se održavala i sjednica Europskog parlamenta na kojoj se raspravljalo i o Zapadnom Balkanu.

Njemački europarlamentarac Michael Gahler rekao je da postupci Milorada Dodika pale "zvona za uzbunu". Pozvali su na "oštru osudu" i upotrebu bonskih ovlasti.

"Idućeg tjedna je u Republici Srpskoj predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog sporazuma s potencijalom da stvori odluke prekidanja miroljubivog procesa na Zapadnom Balkanu. Zato, pozivam predstavnike Europske unije da se donese zajednička odluka koja proglašava taj postupak nezakonitim", kazao je Gahler.

Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH direktna je prijetnja miru u BiH, naglašava se u pismu.

"Vidimo veliku krizu u BiH sada, s potencijalom da eskalira sve do građanskog rata. U Republici Srpskoj se prijeti izlaskom iz infrastrukture Bosne i Hercegovine. U srijedu je poduzet prvi korak sa zdravstvenom agencijom. To prijeti stabilnosti u regiji i to će uništiti Dejtonski sporazum i baciti zemlju u prošlost", istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Tineke Strik.

Francuzi protiv proširenja

Na sjednici se čuo i stav Republike Hrvatske. Iako nije novost, zastupnik iz Hrvatske Ladislav Ilčić upozorava da se u Bosni i Hercegovini mora očuvati ravnopravnost konstitutivnih naroda.

"Znamo da postoji cijeli niz otvorenih pitanja koja Srbija i Bosna i Hercegovina izbjegavaju riješiti s Hrvatskom. Prvenstveno tu mislim na ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i promjenu izbornog zakona u BiH", naglasio je Ilčić.

Više zastupnika iz Hrvatske u raspravi je ocijenilo da Europska unija nije dovoljno posvećena proširenju na Zapadni Balkan, no većina se složila da tim zemljama bez provedbe reformi ne treba otvoriti vrata Unije.

"Mi kao klub inzistiramo da sve države u regiji se drže vladavine prava i temeljnih prava. Da se bore za slobodu medija, da se bore protiv korupcije i nećemo tolerirati bilo kakve kompromise", naveo je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Neki su i otvoreno priznali da su protiv širenja Unije na Zapadni Balkan. Francuska europarlamentarka Dominique Bilde istaknula je kako je 59 posto Francuza protiv proširenja, jer između ostalog, zemlje Zapadnog Balkana kasne u odnosu na druge zemlje Unije.

Kopirati
Drag cursor here to close