Gabirel Escobar

Komšić ''umirio'' američkog državnog tajnika: Na Dodikove provokacije se neće nasjedati

Escobar je osudio najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode k eskalaciji.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2021. u 16:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog tajnik i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za zapadni Balkanu Gabirelom Escobarom.

Sugovornici su razgovarali o europskim integracijama Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za zapadni Balkan istakao je da što prije treba izvršiti integraciju zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istaknuo je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatirano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za odcjepljenje manjeg bh. entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode k eskalaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da na provokacije Dodika se neće nasjedati, te da strogo inzistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužiteljstva BiH.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za zapadni Balkan Gabirel Escobar naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD-a podržavaju.

Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj sudjeluju MUP i žandarmerija RS-a, te da je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu s ciljem proizvodnje konflikta, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close