Traži sankcije

Zvizdić: Zbog Sebije sam napustio SDA

''Riječ je o najgorem obliku jezika mržnje, nezabilježenom u ovoj ali i svim ranijim predizbornim kampanjama u BiH''.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2022. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaća javnost i međunarodne institucije zadužene za fer i zakonite izbore, očekuju od SIP-a, ako želi pokazati kredibilitet i političku neovisnost, jasan stav i adekvatnu zakonsku sankciju za morbidni i huškački govor koji je javno, na skupu SDA izrekla Sebija Izetbegović, kao kandidat za Skupštinu KS, rekao je u utorak Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

''Riječ je o najgorem obliku jezika mržnje, nezabilježenom u ovoj ali i svim ranijim predizbornim kampanjama u BiH''.

''U stvari, jedina sličnost koje se mogu sjetiti je između ovoga Sebijinog patološkog izljeva mržnje i poziva na nova stradanja i masovne grobnice i jednako morbidnog spota i izjava koji je u ime ''Ujedinjene Srpske'' snimio N. Stevandić za prošle lokalne izbore'', kazao je Zvizdić.

''Ali, Stevandić i njegova stranka su sankcionirani od strane SIP-a, dodaje Zvizdić, što je bila potpuno ispravna odluka i zbog toga očekuje da SIP bude konzistentan u svojim stavovima i odlukama i da na isti način, u skladu sa zakonom, sankcionira Sebiju Izetbegović''.

''Podsjećam, radi građana, da je visoki predstavnik Schmidt svojim izmjenama i dopunama Izbornog zakona izričito zabranio upotrebu govora mržnje u kampanji. U tom Zakonu je jasno definirano šta predstavlja govor mržnje, a to je: ''svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge osobne karakteristike koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje'', naveo je Zvizdić.

Kazao je da će čekati odluku SIP-a, koja na ovom slučaju zadržava ili gubi svoj kredibilitet i vjerodostojnost.

''P.S. Siguran sam da je poslije ovakvih besramnih izjava Sebije Izetbegović, kao, nažalost, ''jedinog i konačnog donositelja ključnih odluka u SDA'', sada svima jasno zašto smo ja, Konaković, Ademović, Čampara, Efendić i stotine i stotine drugih napustili SDA. A ovo je samo vrh ledenog brijega i samo jedan od brojnih razloga našeg napuštanja SDA koju trenutno vodi dvojac sa ženskim kormilarom'', naveo je.

''Ipak, i dalje suosjećam sa ljudima u SDA za koje znam da se ne slažu sa ovakvom prostačkom politikom što i dalje trpe ovakve nekontrolirane ispade strane normalnom umu i razumu'', zaključio je, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close