Strah od daljih sankcija

Zvizdić o povratku Dodikovih suradnika: To je “apaurinska” poruka za međunarodnu zajednicu

''Riječ je o formalnom, a ne suštinskom povratku i vrlo brzo ćemo svjedočiti tome''
Vijesti / Politika | 02. 02. 2022. u 17:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je za Fenu da je zaključak Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim se traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice NSRS dostavi materijale na razmatranje, suprotan Ustavu BiH i poslovnicima oba doma PSBiH.

''Naprotiv, trebalo bi da NSRS, kao niža razina vlasti, prije svake sjednice svoje materijale dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH na mišljenje o usklađenosti s ustavnim sustavom i zakonima BiH, jer nam praksa, posebno zadnjih nekoliko mjeseci pokazuje da NSRS pokušava oteti državne ingerencije'', kazao je Zvizdić.

Osim toga, dodao je on, pravni sustav svake države funkcionira po principu usaglašenosti akata niže pravne snage s aktima više pravne snage.

''Dakle, svi entitetski propisi moraju biti u skladu s državnim aktima i zbog toga je za pravni sustav BiH mnogo važnije jesu li entitetski akti u skladu s državnim propisima, nego obrnuto'', navodi Zvizdić.

Dodaje da državni organi imaju pravo donositi vlastite propise po ustavnim i zastupničkim procedurama, bez obzira sviđa li se to entitetima ili ne.

''S druge strane, ako entiteti usvoje propis suprotan Ustavu BiH on će biti ništavan i bez pravne valjanosti'', istaknuo je Zvizdić. 

''Što se tiče mojih očekivanja o sutrašnjem prisustvu zastupnika iz RS-a sjednici Zastupničkog doma, mogu reći da ja mislim da je to samo taktički, ali ne i iskren potez'', naveo je predsjedavajući Zastupničkog doma državnog parlamenta, odgovarajući na pitanje očekuje li da sjednici sutra prisustvuju zastupnici iz RS-a.

Po njegovim riječima, povratak nije baziran na želji da se počne ozbiljno raditi na usvajanju akata i zakona „koji će nam omogućiti ubrzan put k evropskim integracijama, dobijanje kandidatskog statusa, jači ekonomski razvoj, nove investicije, stvarnu vladavinu prava, ostanak mladih ljudi itd.“

''Povratak je “apaurinska” poruka za međunarodnu zajednicu i uzrokovan je strahom od daljih sankcija. To nije povratak da bi se vrijedno radilo i da bi se usvajali zakoni koji poštuju demokratske principe i kojima bi se zakonodavstvo BiH uskladilo s pravnom stečevinom EU. Riječ je o  formalnom, a ne suštinskom povratku i vrlo brzo ćemo svjedočiti tome'', zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close