Od ovog tjedna

Dodikovi suradnici najavili prekid blokade države

"Ponašat ćemo se sukladno zaključcima Narodne skupštine RS".
Vijesti / Flash | 02. 02. 2022. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici iz Republike Srpske prekinut će blokadu središnjih tijela vlasti BiH i već od ovog tjedna počet će sudjelovati u njihovom radu, potvrdili su je u srijedu dužnosnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Njegov bliski suradnik Nebojša Radmanović, koji je ujedno zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH, kazao je kako će zastupnici SNSD-a doći u Sarajevo na sjednicu državnog parlamenta zakazanu za četvrtak.

"Ponašat ćemo se sukladno zaključcima Narodne skupštine RS", kazao je Radmanović.

Parlament RS u utorak je usvojio zaključke po kojima dužnosnici iz tog entiteta u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH ubuduće "mogu sudjelovati na sjednicama tih tijela, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stajališta i odluke" tijela vlasti RS.

Dodik je uz to najavio kako će u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog o zabrani zloporabe pojma genocida, čime bi se nadopunio zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina kojega je u srpnju prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzkom, prenosi Hina.

Upravo je ta činjenica bila povodom da Dodik kroz parlament RS nametne odluku o blokadi rada tijela vlasti BiH sve dok se Inzkov zakon ne povuče.

Zbog toga se Dodik našao na udaru američke administracije koja mu je nametnula sankcije.

Dodik je sada od uvjeta postavljenog u kolovozu prošle godine odustao, a pokušaj preinake nametnutog zakona oporba je protumačila kao znak Dodikove slabosti i poraza političkog koncepta kojega je sam izmislio.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je kako Dodikov manevar s preinakama u zakonu kojega je nametnuo Inzko u biti predstavlja "jedno veliko ništa", jer u nametnutom zakonu ionako nigdje ne piše da je netko kolektivno odgovoran za genocid pa tako to nisu ni bosanski Srbi niti RS.

"Ono što je rađeno mjesecima završilo je fijaskom. Sjednica (parlamenta RS) poslužila je samo da se otvore vrata povratku u institucije države BiH", kazao je Šarović novinarima u Banjoj Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close